Hogyan legyél hatékonyabb – 5+1 a reggelek megkönnyítésére

Ha az előző bejegyzésben leírt hatékonyságnövelő módszert megcsináltad, már egy nagy lépést tettél afelé, hogy kevesebb feladattal vágj neki a hatékonyabb életednek. Ma 5+1 olyan apróságról fogok írni, amelyek segíthetnek abban, hogy gördülékenyebbek legyenek a reggelek.

  1. Legyen fix helye a legfontosabb dolgaidnak

Kulcs, telefon, bérlet, pénztárca. Ha ezek nálam voltak, általában a nap folyamán felmerülő bármilyen problémát meg tudtam oldani. Neked melyek a legfontosabb tárgyaid? Gondold végig, és találj ezeknek egy fix helyet. Az is jó, ha mindig a táskádban, akár azon belül is egy adott zsebben vannak, de lehet az előszobaszekrényen egy doboz vagy tál, vagy akár az íróasztalod egy sarka a kijelölt helyük. A lényeg, hogy tudd, hol keresd őket, és ne menjen el azzal idő, hogy reggel pánikszerűen felforgatod a lakást miattuk.

2. Készítsd ki a ruháidat

Akár dolgozó nő vagy, akár egyetemista, akár a gyermekeivel otthon lévő édesanya, jót tesz a lelkednek, ha rendesen és funkcionálisan vagy felöltözve. Ha képes vagy rá, kikészítheted minden este a másnapi öltözéked, vagy csinálhatod azt, amit én szoktam: vasárnap 15 perc alatt kikészítheted a hétre szánt összeállításokat. Ez utóbbit én azért szerettem, mert így megadtam magamnak hét közben a választás lehetőségét (még az utolsó előtti napon is 2 szettből választhattam), de biztos lehettem abban, hogy ami rajtam van, az átgondolt.

Ez akkor is fontos, ha “te csak a gyerekekkel vagy otthon”! (Nagyon idézőjelben, hiszen épp én is ezt csinálom, és tudom, hogy ez igazából nagyon kemény munka.) Neked most az anyaság a munkád, öltözz tehát ehhez méltóan! Sokat ülsz a földön, a homokozóban, a játszótéren? Futsz a gyerekek után egész nap, de közben a házimunkát is te végzed? Találd ki, mi a te anya-uniformisod, és álljanak ebből a te szettjeid! Nekem a sötét farmer és csíkos póló, illetve a kényelmes egyberuha-leggings párosítás lett a nyerő, így én ezekből szoktam összeállítani a heti tervet. Ha elsőre feleslegesnek is tűnik, érdemes kipróbálni, mert nagyon sokat ad az önbizalmadhoz az, ha otthon a tükör előtt elsétálva egy szépen felöltözött TE mosolyog rád!

3. Este készítsd össze a holnapi táskádat

Semmi sem rosszabb annál, amikor reggelig halogatja az ember a bepakolást, majd fentebb is említett módon reggel hurrikánként söpör végig a lakáson, hogy hol van a…?! Ezzel nem csak azt éred el, hogy már kora reggel kiborulsz, ha nem találod (és adott esetben emiatt elkésel), de azt is, hogy este, amikor hazaérsz, egy romokban heverő lakás fogad.

Azonban ha este, nyugodtan (tiszta fejjel) összekészíted a holmid, reggel már csak fel kell kapni a táskát és indulhat is a nap.

Ha otthon vagy a gyerekekkel, és nincs minden napra egy fix táskád, akkor is tudsz könnyíteni a másnap reggeleden, ha a következő napra kitűzött legfontosabb teendőkhöz előkészülsz. Szeretnétek lemenni a játszótérre homokozni? Dobd be a babakocsi aljába (vagy ha hordozóval mentek: a cipőd mellé) a kisvödrös készletet. Ki kell váltanotok valamit a gyógyszertárban és fel szeretnél adni egy csomagot? Készítsd be a receptet és a pénzt a táskádba, rendeld meg a csomaghoz szükséges kódot vagy feladó címkét még este, csomagold be a feladni kívánt tárgyat, és tedd be a táskádba, hogy másnap már csak el kelljen mennetek.

4. Legyen egy célod minden napra

Sokszor előfordul veled, hogy azt veszed észre, ez a nap is eltelt, és tulajdonképpen “semmit” sem csináltál? Ezen könnyen változtathatsz úgy, ha minden napra meghatározol 1-3 célt – legyen az akár munkához vagy magánélethez kapcsolódó, amelyet aznap szeretnél elérni. Három általában elég, de ha csak icipici dolgok jutnak eszedbe, lehet akár öt is 🙂

Minél konkrétabb a célod, annál jobb! Ha épp egy projekten dolgozol, próbálj meg néhány konkrét lépést felírni/kitalálni és megvalósítani. Ha  a fent említett példából a kisgyermekes anyuka vagy, lehet az is a célod, hogy aznap 60 percet játszol a gyerekkel úgy, hogy kizárólag rá figyelsz, és közben egyszer sem nézed meg a mobilodat. Vagy hogy a délutáni séta alatt elintéztek valamit. A lényeg, hogy a nap végén fel tudd sorolni, mi mindennel végeztél aznap.

5. Használd ki az egyedül töltött időt

Az egyik nap egy órával korábban ébredtem fel mint ahogy általában a kislányom szokott. Visszaaludni már nem tudtam volna, így elkezdtem néhány olyan aznapi teendőt, amit egyébként is meg kellett volna csinálni. Így, hogy egyedül voltam és nem azon nyafogtam, hogy álmos vagyok, minden aznapra tervezett háztartási teendővel végeztem, mire a család felébredt.

Ugyanezt az időt használtam ki többnyire a munkában is. Ha a főnököm később érkezett vagy értekezlettel kezdte a napot, volt időm megszakítás nélkül, fókuszáltan dolgozni és sokkal több dologgal végezni, mint általában.

Éppen ezért arra biztatlk, hogy ha egyedül maradsz az irodában, vagy a szokásosnál egy órával hamarabb elalszik a gyerek, vagy éppen te ébredsz fel szokatlanul hamar, ne kezdd el sajnálni magad, hanem állj neki a teendőidnek. Ahogy a Szívek szállodájában Emily Gilmore is mondta: Elképesztő, mennyi mindent el lehet intézni reggel 9 előtt!

+1 Napközben is limitáld az online-időt

Ez az a lecke, amelyet még nekem is meg kell tanulni, azonban azokon a napokon, amelyeken sikerül betartani, sokkal hatékonyabb vagyok. A Facebook és az e-mail állandó nézegetésével az a baj, hogy minél többször nézel rá, annál többször kell magadat ugyanazokon az információkon újra és újra átrágnod (akkor is, ha “csak” az értesítésekre pillantasz rá). Ha tömbösítesz, és naponta 2-3 alkalomra redukálod az online idődet, hirtelen rengeteg időd felszabadul, és apránként megtanulod megélni a pillanatot. Hidd el, nem maradsz ki semmiből 🙂 Az üzenetekkel kapcsolatban pedig mindig emlékeztesd magad: nem kötelező azonnal válaszolni. Volt élet a telefon előtti világban is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *