Hogyan készítsünk Waldorf babát 7. A haj elkészítése (mohair esetén fésülése is), majd illesztése a fejre; a frizura kialakítása

A kész, kopasz baba már önmagában elégedettséggel tölti el az embert, a haj pedig felteszi a koronát művünkre. A babakészítő sorozatnak ebben a részében arról fogok írni, hogyan tudunk horgolt babahaj alapot készíteni sima gyapjúfonalból és mohair fonalból, illetve hogyan tudjuk ehhez rögzíteni a hajat, és hogyan lesz ebből frizura?

Ehhez a lépéshez az alábbiakra lesz szükség:

  • olló
  • horgolótű
  • gyapjú fonal vagy mohair gyapjú fonal a választott színben
  • mohair fonal esetén víz és bogyós végű hajkefe, vagy ha nincs, sűrű szálú műszálas kefe (például fogkefe, körömkefe)
  • szemjelölő vagy egy picike pilangócsat
  • a haj színével megegyező színű cérna
  • gombostűk

 

A babahaj alap horgolása:

Vegyünk fel 3 láncszemet, egy kúszószemmel készítsünk belőlük kört, és rövidpálcákkal vagy egyráhajtásos pálcákkal kezdjük el szaporítani a kört. A fonal méretétől függően 2-3 kerüljön egy szembe. A kör maradjon lapos, és addig szaporítsuk, amíg a baba fejére ráterítve szépen le nem fedi azt. A fejformától függ, ez mennyi időt vesz igénybe. Onnantól, hogy az újabb sorral már bő lenne, kezdjük annyi rövid- vagy egyráhajtásos pálcával dolgozni, amennyivel együtt, vagy ha az általunk kialakított fejforma azt igényli, foggyaszunk a szemekből. Érdemes soronként rápróbálni az alapot a baba fejére.

Érdekesebb frizurát érhetünk el, ha egy idő után csak a kör egyik felén megyünk oda-vissza. Így az arc oldalán és a tarkón lévő haj részt  gyarapítjuk újabb sorokkal.

Ha mohairrel dolgozunk, a vékonyabb fonal miatt inkább rövid- vagy félpálcákkal dolgozzunk (így több haja lesz a babának), és munka közben  húzzuk kifelé a kiálló szálakat, a horgolás tetejére. Így lassabb a munka, de szebb lesz a végeredmény, több haja lesz a babának.

A mohair alapú hajat fésülni kell. Egy éppen csak nedves kefével (körömkefe, fogkefe vagy olyan fésű, amelynek kis bogyók vannak a végén) finoman fésüljük át addig, amíg a kiálló szálakból frizura nem lesz.

A babahaj alap horgolásában ez a videó segíthet:

 

A fésüléshez itt egy hasznos videó:

Ha elkészültünk a  sima gyapjú vagy a mohair alappal, gombostűzzük a baba fejéhez (itt még sokat alakíthatunk a hajvonalon, érdemes aprólékos gonddal alakítgatni mindent), és varrjuk oda aprócska, de erős öltésekkel, akár többször körülmenve.

 

Hogyan lesz a haj alapból frizura?

A fésült mohair alap már önmagában érdekes frizurát ad, kisbb babákon ömagában pici copfocskát lehet belőle készíteni, azonban tovább alakíthatjuk a frizurát, ha újabb szálakat hurkolunk át rajta. Ezt mind a mohair, mind a sima gyapjú hajnál megtehetjük, így akár egészen hosszú hajú babánk  is lehet.

Ehhez vágjunk le egy kétszer olyan hosszú szálat a választott fonalból, amilyen hosszú hajat szeretnénk, majd hajtsuk félbe.

A horgolótűt dugjuk át a haj alap egyik szemén, akasszuk bele a félbevágott szál közepét, és húzzuk át a szemen annyira, hogy ezt követően a két végét át tudjuk hurkolni rajta. Ezt ismételgetjük addig, amíg kellő mennyiségű hosszabb hajtincs lesz a baba fején. Mohair alap esetén elég, ha csak a tervezett copf hejére hurkolunk hoszabb szálakat.

A  copfot rögzíthetjük rátekert szállal, varrással, vagy apró hajgumival is.

Ha különlegesebb frizurát szeretnénk, a hurkolás után a kívánt fazonra vághatjuk a baba haját. Ha egyenletes, hosszú hajat készítünk, akkor csak egy kiegyenesítő vágásra lesz szükség a folyamat végén.

Ezzel a lépéssel gyakorlatilag elkészült a baba. A sorozat befejező részében azonban mutatok még pár trükköt, amellyel részletgazdagabbá tehetjük a játékot.

One thought on “Hogyan készítsünk Waldorf babát 7. A haj elkészítése (mohair esetén fésülése is), majd illesztése a fejre; a frizura kialakítása

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *