Hogyan készítsünk Waldorf babát 3. A fej és a nyak alapjának elkészítése és a babafej anyaggal való borítása [videós útmutatókkal]

A babakészítés talán legizgalmasabb része következik: a fej elkészítése! Ez adja meg a baba karakterét, így érdemes ezzel a résszel elbíbelődni, és ha kell, igazgatnni a részleteken. Én azért választottam ezt a lépést harmadiknak, mert úgy éreztem, csak a test és a lábak arányainak ismeretében tudunk megfelelő méretű fejet alkotni. Vágjunk bele!

Ennél  a lépésnél az alábbiakra lesz szükségünk:

  • csőgéz
  • gyapjú vagy tömőanyag
  • felvető szál
  • tű, babavarró tű
  • cérna (a babafej anyaggal megegyező színű)
  • babafej anyag
  • olló

A bejegyzés végén található videó bemutatja a teljes folyamatot! Ha bizonytalan vagy, nézd meg akár többször is, hogy biztos tudással vágj neki a fej kialakításának.

A nyak és a fej kialakítása:

A  csőgézből vágjunk két-kétésfélszer olyan hosszú darabot, mint amekkora a fej és a nyak belógó része együttesen lesz. A felvető szállal kötözzük el középen.

Készítsünk a választott tömőanyagból akkora hengert/gombócot, mint amekkora fejet szeretnénk, és ügyeljünnk arra, hogy a nyak lelógó  részébe is bőven jusson belőle.

Kössük el szorosan a felvetőszállal a baba nyakát, létrehozva így a fejet alkotó gombócot. Tömjük ki a nyakat, kössünk rá alul csomót vagy kötözzzük el felvetőszállal, majd a teljes nyakrészt is elköthetjük még félúton (nem kötelező). Keressük  meg a fej-gombóc legcsinosabb oldalát – ez lesz majd az arc.

Az arc kialakítása:

A fejet kötözzük el szorosan vízszintesen középen – ez lesz majd a szem vonala.

Az orcák kialakításához ismételjük meg a kötözést, ezúttal “függőlegesen”, a baba feje búbjától, át az álla alatt. Nyugodtan köthetjük szorosra, erre a részre még egy réteg géz- és fejanyag kerül majd, így kevésbé lesznek láthatóak a bemélyedések.

Ebben a videóban bemutatják, hogyan kell aranyos, kerekded arcot kialakítani:

Ha elégedettek vagyunk a kötözéssel, varrjuk le azokat a részeket, ahol a felvető szálak keresztezik egymást, majd a szemvonalat kialakító kötözés hátsó részét húzzuk le, és rögzítsük a tarkón (itt nem lesz szükségünk a bemélyedésre).

Ha elkészültünk a levarrással, készítsünk orrot, ha szeretnénk (ld. lentebb), végül fordítsuk le a fejtetőről az üres csőgéz részt, és kössünk ennek az aljára is egy csomót vagy kössül/varrjuk el alul.

Az orr kialakítása:

Ha szeretnénk orrocskát a babának, most kell kialakítani. Az elhelyezését tekintve: minél lejjebb van a szemvonalhoz képest az orr, annál öregebbnek fog tűnni az arc. Én közvetlenül a szemvonal alatt helyeztem el.

Az orr kialakításához képzeljünk el az orr helyén egy órát és öltsünk le 9 óránál, majd hozzuk fel a tűt 3 óránál. Ezt követően szúrjuk le a tűt 12 óránál, és jöjjünk ki vele 6 óránál. Majd leöltünk 9-nél és fel 3 óránál, aztán leöltünk 6 óránál és felhozzuk a tűt 12 óránál (igen, fordítva, mint az előbb). Ezt követően kezdjük elölről az egészet, picit húzva a fonalat, addig ismételve, amíg elő nem bukkan a várva-várt orrocska.

Ha a leírás elsőre bonyolultnak tűnt, itt nézheted meg, hogyan készül az orr:

A fej borítása:

A babafej anyagból varrjunk akkora csövet, amely szorosan rásimul a most elkészített formára, húzzuk rá, és felül varrjuk össze.  Ezt később haj takarja majd.

A nyaknál is öltsük hozzá az anyagot a csőgézbe burkolt töltőanyaghoz, majd kötözzük el még egyszer kívülről is a nyakat.

Az alábbi videó bemutatja a fej elkészítésének teljes folyamatát:

2 thoughts on “Hogyan készítsünk Waldorf babát 3. A fej és a nyak alapjának elkészítése és a babafej anyaggal való borítása [videós útmutatókkal]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *