Hogyan készítsünk Waldorf babát 1. A lábak elkészítése és kitömése

Miután beszereztünk minden alapanyagot, ideje munkához látni! A szabásmintától függően először a lábakat, vagy a lábakat és velük együtt a testet kell kiszabni és elkészíteni.

Ennél a lépésnél a következő eszközökre lesz szükségünk:

  • babatest anyag
  • illanófilc
  • olló és cikk-cakk olló
  • tű vagy varrógép
  • cérna a test anyagával megegyező színben
  • hosszú, vékony tárgy a kifordításhoz (pl. evőpálcika)
  • tömőanyag
  • gombostű

 

Ha külön készítjük a lábakat és a testet:

A babatest anyagot fektessük fel magunk elé fonákjával felfelé, és helyezzük fel rá a láb mintáját úgy, hogy az anyag nyúlása vízszintes legyen. (Az egész babavarrási folyamatnál az anyagnak így, vízszintesen kell majd nyúlnia/rugalmasnak lennie akkor is, ha ezt külön nem jelzem!)

Rajzoljuk körül a lábat egyszer. Ezt követően hajtsuk félbe az anyagot színt színre fordítva, majd vágjuk ki azt a téglalapot(!), amelyre a láb esik. A varrást megkönnyíti, hogy ha ilyen téglalapformán varrunk,  és csak utána szabjuk ki a végleges formát. Ha kell, gombostűzzük össze.

Kézzel vagy géppel rugalmas öltéssel (gépen ez például a sűrű  cikk-cakk öltés)  varrjuk körbe a lábat, kivéve a tetejét combnál – ezen keresztül fordítjuk majd ki. Ha varrógéppel varrunk, használjunk jersey (dzsörzé) tűt. Ha kell, nyugodtan menjünk végig kétszer a varráson.

A varrás után vágjuk ki cikk-cakk ollóval a formát – ez segíteni fog abban, hogy a finom kis részletek, mint a lábfej, szépen ki tudjon fordulni. Ebben a blogposztban a kép jól mutatja, hogyan kell kinéznie (az itt található minta egyben készíti a testet a lábakkal, erről lentebb írok).

Fordítsuk ki a lábat és tömjük ki.

Kitömésnél érdemes először egy kis tömőanyagot/gyapjút a lábfejben eligazgatni, majd egy hengerrel kitölteni a lábat.

Ismételjük meg a másik lábbal is.

Ha együtt készítjük a lábakat és a testet:

A babatest anyagot fektessük fel magunk elé fonákjával felfelé, és helyezzük fel rá a lábak és a test mintáját úgy, hogy az anyag nyúlása vízszintes legyen.

Rajzoljuk körül a lábat egyszer. Ezt követően hajtsuk félbe az anyagot színt színre fordítva, majd vágjuk ki azt a téglalapot(!), amelyre a forma esik. A varrást ebben az esetben is megkönnyíti, hogy ha ilyen téglalapformán varrunk,  és csak utána szabjuk ki a végleges formát.

Kézzel vagy géppel rugalmas öltéssel (gépen ez például a sűrű  cikk-cakk öltés)  varrjuk körbe a formát, kivéve a tetejét és a karnyílásokat, ezen keresztül fordítjuk majd ki. Ha varrógéppel varrunk, használjunk jersey (dzsörzé) tűt.

A varrás után vágjuk ki cikk-cakk ollóval a formát – ez segíteni fog abban, hogy a finom kis részletek, mint a lábfej, szépen ki tudjon fordulni. Fordítsuk ki és tömjük ki a lábakat a fentieknek megfelelően. (a fentebb linkelt blogposzt ebben sokat segít, képekkel illusztrálva)

Ha ilyen szabásmintával dolgozunk, érdemes már itt levarrni a lábakat a combok fölött, ezzel a következő lépéssel (a lábak testhez illesztése)  is végzünk.

2 thoughts on “Hogyan készítsünk Waldorf babát 1. A lábak elkészítése és kitömése

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *