Folttisztítás 4. Domestos, Hypo és társaik – szabad-e használni a pelenkákon?

Amennyire kíméletes módszerről írtam az előző bejegyzésben, annyira nem kíméletes vegyszerekről lesz szó ebben a bejegyzésben. Nevezetesen: a klóros tisztítószerekről.

Ahogy az a korábbi bejegyzésekből kiderült, a mosható pelenkák életciklusában a foltosodás elkerülhetetlen. Ha korábban nem is, a hozzátáplálással együtt elkerülhetetlenül megjelennek a “gyanús” elszíneződések, amelyeket néha minden igyekezetünk ellenére sem tudunk eltávolítani. Ilyenkor van, hogy az ember feladja, és “jöjjön, aminek jönnie kell” alapon beveti a hipót és a Domestost. De árthatunk-e ezzel a pelenkáknak? Mikor és hogyan szabad ezeket a vegyszereket használni?

Mi is pontosan a hipó és a Domestos?


hatású. A nátrium hipoklorit oldat idővel konyhasóra  és oxigénre bomlik, ez utóbbi képes a színeket és a baktériumokat roncsolva kifejteni a fenti hatást. Mivel ez egy lassú folyamat, ezért nem elég csak ráönteni a foltra, majd rögtön lemosni, hagyni kell hatni egy kicsit. A Domestos ugyanennek a vegyszernek a változata, típustól függően töményebb, állagra sűrűbb lehet. (A hipó 5%, a Domestos 10% körüli arányban tartalmazza a NaOCl-t.

Milyen anyagokat NEM szabad hipózni?

  • Mivel egy nagyon erőteljes vegyületről van szó, így PUL-t lehetőleg ne hipózzunk, mert roncsolhatja. (Nagyon-nagyon kivételes esetben penészesedésnél KELLŐ KÖRÜLTEKINTÉSSEL, helyileg alkalmazható, de tényleg csak akkor, ha semmi más nem segít.)
  • A dekor anyagos külsőket sem szabad hipóba áztatni, mert kifakíthatja a színüket (rosszabb esetben teljesen kifehéríti őket).
  • Ha tudjuk, kerüljük a természetes bambusz és kender anyagú pelenkák hipózását is, mert a szálak roncsolódhatnak, így a pelenka könnyen kilyukad, tönkre  megy.

Milyen pelenkákat lehet hipóval tisztítani?

  • A tetra pelenkák és a kínai mikroszálas (mindegy, hány rétegű) betétek esetében lehetséges megoldás a hipós, Domestosos vízben áztatás, fehérítés. Kifejezetten jól lehet régi, besárgult tetrákat így fehéríteni. Illetve én azért ajánlom a 2 rétegű mikroszálas betétek használatát a pelenkákba, mert így a foltosodás nagyrészt ezeket érinti, és ammóniamentesítés idején ezek a betétek egy külön vödörben fehéríthetők is hipóval.
  • Mivel a szálakat a hipó a tetrák és mikroszálas betétek esetén is roncsolja, így itt is csak indokolt esetben érdemes ezt a vegyszert bevetni, ha a többi lehetőség (nátrium-perkarbonát, marhaepe szappan, napoztatás) nem segít.

Különös odafigyelést igénylő esetek

Előfordul, hogy a pelenkák combszárnyán a gumi, vagy a betéteknél a polár réteg lesz foltos. Ilyen esetekben nagy gondosággal, kellő odafigyeléssel meg lehet próbálkozni a folt hipóval történő eltávolításával (ez főleg fehér combgumi és fehér  mintarész esetén érvényes, hiszen a hipó nem magát a foltot  veszi ki, hanem a színeket!). A legbiztosabb módszer, ha egy kis kupakba (például ásványvizes palack kupakjába) kiöntünk egy picit a vegyszerből, majd belemártunk egy fültisztító pálcikát, és így visszük fel a hipót a foltra. Elég kizárólag a foltra tenni, és nem szükséges vastagon bekenni, mert akkor azt kockáztatjuk, hogy szétfolyik. Érdemes inkább kisebb adagokban  felvinni a vegyszert, és rövidebb ideig hagyni hatni, mert így lehet biztosra menni, hogy a minta és a PUL nem sérül.

FONTOS: Használat előtt a hipóval/Domestosszal kezelt pelenkákat minden esetben az általuk bírt legmagasabb hőmérsékleten ki kell mosni!

Árthat-e a baba bőrének a klóros fehérítővel kezelt pelenka?

Mivel a vegyszer hő hatására (magától pedig idővel) elbomlik, így ha a pelenkát a fentiek szerint alaposan kimossuk, még a legérzékenyebb bababőrt sem fogja irritálni a kihipózott pelenka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *