Folttisztítás 3. Pelenkák napoztatása – télen is jót tesz!

Van, hogy már minden elképzelhető folteltávolító szert megpróbálunk, és semmi sem használ; és van, hogy legszívesebben nem használnánk semmilyen folteltávolító szert olyasmin, ami a pihe-puha baba bőrhöz ér. Van egy megoldás, amely mindkét esetben működhet: a napsütés.

A nap UV sugarai természetes folteltávolítóként viselkednek, így vegyszerek nélkül is hatékonyan halványítják, illetve tüntetik el a pelenkák szálai között megülő foltokat. Különösen olyankor jó ezt a módszert alkalmazni, amikor nem tudod, mi okozhatta a foltot, így akár csak többszöri találgatással sikerülne a  megfelelő vegyszert kiválasztani a folt eltávolításához.

A napsütéssel való tisztítás nagyon egyszerű: mosd ki a pelenkát a szokásos módon, majd ha van hely, fektesd ki a napra, a foltos felével felfelé; vagy teregesd  ki úgy, hogy közvetlenül érje a napfény. Ha lapos teregetőt használsz, és van rajta hely, azon is ki tudod fektetni a pelust (de legalább is a foltos részt), ha pedig emeletes szárítód van, akkor a felső szintet érdemes erre a célra beáldozni. De egy asztal vagy egy ablakpárkány is megteszi. A lényeg, hogy legalább 1-2 órán át a nap közvetlenül érje a pelusokat/foltokat.

Mivel a nap UV sugarai mindig jelen vannak, így a módszer hideg, felhős időben, ősszel-télen is működik. Ilyenkor akár hosszabb időt is tölthetnek kint a pelenkák, hiszen nem kell attól tartani, hogy a nagy meleg árt a PUL-nak vagy a gumiknak.

A napsütéses fehérítést elsősorban nedves pelenkákkal praktikus csinálni, és inkább több mosási ciklusban napoztatni őket (a makacsabb foltokat néha csak így lehet eltávolítani), azonban annak sincs semmi akadálya, hogy száraz pelenkákat napoztassunk. Így ha az őszi-téli idő egy-egy napon különösen tiszta és napsütéses, nyugodtan tedd ki a foltosabb pelusokat akár szárazon is “szépülni”!

Extra tipp: ha a nap önmagában kevésnek bizonyulna, nedvesítsd be a pelenkákat, és tegyél a foltra citromlevet, majd napoztasd őket tovább. Mire megszáradnak, a foltnak valószínűleg nyoma sincs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *