Folttisztítás 2. Penész foltos pelenkák tisztítása

Nincs rosszabb annál, amikor leemeled a pelustárolód fedelét, elkezded berakni a mosást, és az egyik pelenkán fekete foltokat látsz… Az apró pöttyöktől a tenyérnyi, egybefüggő alakzatig bármi lehet. Amikor meglátod, már tudod: penész… Ma arról lesz szó: mit lehet ilyenkor tenni?

A penész a sötét, nedves helyeket kedveli, így előszeretettel támadja meg a fürdőszobai pelusvödörben várakozó pelenkákat. Nem válogat, a tetrákat, betéteket, de még a PUL külsőket is eléri. Ráadásul ha nem várod meg, hogy a kiteregetett pelenka teljesen megszáradjon, úgy készíted össze, hogy valahol nedves, elképzelhető, hogy így is képes a pelenkaszekrény mélyén csücsülő pelusban megjelenni. Ha fekete, zöld (de néha akár rózsaszínes…) foltot látsz, és biztos vagy benne, hogy amikor eltetted a szennyesbe a pelenkát, az még nem volt ott, jó eséllyel penésszel van dolgod. Ekkor a következő lépésekkel érdemes próbálkozni (a vegyszerek a penész elleni hatékonyság és az anyagkárosító hatás sorrendjében, növekvő intenzitással szerepelnek):

1. Epeszappanos mosás
Hogy megbizonyosodj, biztosan nem más okozta-e a foltot, érdemes először átdörzsölni a pelust epeszappannnal, a legmelegebb vízzel, amit még a kezed elvisel.

2. Nátrium-perkarbonátos áztatás
Ha biztos, hogy penésszel van dolgod, készíts pasztát perkarbiból és némi langyos vízből (a forró vízben nem hat a perkarbi, így nem érdemes túl meleg vizet használni, nem lesz tőle  hatékonnyabb a tisztítás), dörzsöld be az érintett helyet (előzőleg nedvesítsd be a pelenkát is!), és hagyd így pihenni a 15 percig. Ezt követően engedj rá annyi langyos vizet, hogy ellepje, dörzsöld meg újra a foltot, és hagy így 1-2 órát pihenni. Ha a PUL lesz penészes, akkor hagyd ki a pasztás fázist, mert károsíthatja. Mivel általában csak 1-2 pelust kell penészteleníteni, a műveletet érdemes a pelenkavödörben csinálni, mert a mosdókagylóval ellentétben ebből biztosan nem szivárog el a víz az áztatás alatt, és jobban el is tudja lepni a pelust a víz.

3. Borax
Ez már a nehéz tüzérség, ugyanis ha a nátrium perkarbinátos áztatás nem segített, akkor komolyabban beette magát a penész a szálak közé. A háztartási boltokban beszerezhető boraxból fél pohárral keverj el 2 pohár nagyon meleg (akár forró) vízben, ezzel kell áztatni a foltot. Mivel ez nem nagy mennyiség, érdemes akár egy fagyis vödröt vagy homokozó vödröt, vagy akár egy használaton kívüli kerámia kaspót elővenni az áztatáshoz (de ha kisebb a pelusvödröd, az is jó lehet), ennek az aljára fektetni a pelenkát a folttal kifelé, és úgy ráönteni a boraxos keveréket. 2-3 órás áztatás után egy alapos öblítés következik, és remélhetőleg a foltnak nyoma sincs.

4. Szavó, Domestos, (Hypo)
Erre a lépésre igazán makacs penészfoltoknál lehet szükség, ha minden kötél szakad. Mivel ezek klóros vegyszerek, figyelj, hogy a színes részt ne érjék, mert ki tudják fakítani az anyagot.

Prefoldok, tetrák, betétek és AIO-k nyelvének penésztelenítéséhez a Szavóból fújj az előzőleg benedvesített foltra, majd hagyd állni egy picit, először csak 2-3 percet. Érdemes inkább többször öblítgetni, és inkább apránként nyújtani a hatóidőt, mert minél tovább van a folton a vegyszer, annál inkább károsíthatja az anyagot. (De megpróbálni kiszedni a penészt még mindig jobb, mint adott esetben kidobni a teljes pelenkát). A Domestost töményen érdemes a foltra önteni, és akár 1-2 órát is állni hagyni.

Ha színes részt vagy PUL-t penésztelenítesz, fújj a Szavóból egy kicsit egy pelenkától független felületre (pl. a kád szélére, a mosdókagylóba, műanyag doboz már nem használt fedelébe, stb.), vagy önts ki a Domestosból egy kicsit egy műanyag kupakba, majd fültisztító pálcikával óvatosan vidd fel a szert a benedvesített foltra, és várj. Ennél a résznél gyakran nézz rá a pelusra, és ha kell, inkább öblíts többször és ismételd a műveletet, mert ahogy már említettem, ezek a szerek kivihetik a színt.

Miután eltűnt a penészfolt, mosd ki a pelenkát a lehető legmagasabb hőmérsékleten, amit kibír, a szokásos mosószerekkel, lehetőleg fertőtlenítő adalékkal (MioFresh)… Külsőknél (még a kínaiaknál is) ez általában 60 fok, de a tetrákat akár egy 90 fokos programra is beteheted. Ezt követően szárítsd meg a pelust alaposan – és volt nincs penész

Utóirat: a módszerek természetesen nem csak pelenkákon, hanem penész foltos előkéken, konyharuhákon, büfiztető  kendőkön és babaruhákon is működnek 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *