Folttisztítás 1: marhaepe szappan és nátrium perkarbonát, a mindennapi eszközök

A legtöbb pelenka előbb-utóbb foltos lesz. Ez alól szinte alig van kivétel, hiszen még a rendszeresen, mindig ugyanakkor kakiló kisbabáknál is előfordulhat, hogy a fogzás vagy egy új étel bevezetése felborítja a rutint, és olyankor is kakil, amikor nem várjuk. Sokan éppen a folttisztítás és a kaki súrolás miatt ódzkodnak a mosható pelenkázástól, pedig a megfelelő eszközökkel egyáltalán nem bonyolult tisztán tartani a pelusokat. Októberben éppen ezért a foltok és eltávolításuk lesz a kiemelt téma a blogon.

Éppen a foltok elkerülhetetlensége miatt én szeretem gyakorlatiasan és kellően lazán megközelíteni ezt a kérdést, és nem aggódni túl sokat, hiszen a pelenka van azért, hogy minket szolgáljon, és nem fordítva. Ennek ellenére van két alap eszköz, amelynek szerintem minden mosipelusozó család eszköztárában ott a helye – ezeket szeretném most bemutatni.

 Marhaepe szappan

Mire jó?

  • Gyümölcs foltok,
  • kaki foltok,
  • zsíros foltok,
  • vér foltok,
  • tinta foltok eltávolítására.

A legolcsóbb folteltávolító eszköz a mosis eszköztárban a marhaepe szappan. A halványsárga, nem kifejezetten kellemes illatú szappantömb hatékonyan távolítja el a zsíros foltokat, de a gyümölcs- tinta- és vérfoltokat is kiveszi a textíliákból, így érdemes egyet a pelus öblítő helyszín közelében tartani. Miután sima vízzel eltávolítottuk a kaki nagyját, a foltot alaposan be kell dörzsölni, és meleg vízzel kiöblíteni. Ha ennyi nem elég, nyugodtan rajta hagyhatjuk a peluson akár pár órára is, nem tesz kárt az anyagban. Epeszappannal a pelenka minden része kezelhető.

A babaruhákat, előkéket is tudjuk vele folttalanítani, így nem mosipelusozó anyukáknak is érdemes beszerezni.

Hol szerezhető be?

A drogériákban (dm, Müller, Rossmann) és a reform boltokban általában kapható. Tapasztalat, hogy az eladók sokszor nem ismerik ezt a terméket, így ha marhaepe szappanként nem rémlik nekik, gall szappan vagy Gall Seife néven érdemes kutakodni egy kicsit. (A Gall itt az epét jelenti.) Általában a mosószereknél, dm-ben és Rossmannban a fehérítők és színfogó kendők környékén, bioboltokban a mosószóda mellett érdemes keresni.

Nátrium perkarbonát

Mire jó?

  • Gyümölcs foltok,
  • makacs szennyeződések,
  • beleszáradt foltok eltávolítására;
  • fehérítésre.

mosomami-aktiv-oxigenes-feherito

A nátrium-perkarbonát, más néven foltsó vagy folttisztító só egy aktív oxigénes fehérítő vegyület, amely kézmeleg  (langyos) vízben fejti ki leginkább a hatását. Makacs foltok és penész esetén (erről külön is írok majd) sikerrel alkalmazható, de fehérítő hatása miatt a megszürkült betétekkel is csodát tesz, ha néhány órára beáztatjuk őket, valamint az ammóniamentesítésnek is ez az egyik alapeszköze.

Mivel ez az epeszappannál sokkal erősebb vegyszer, így kimarhatja a textilt, éppen ezért nagyon töményen, közvetlenül a foltra téve csak indokolt esetben alkalmazzuk, ha lehet, inkább áztató vizet készítsünk belőle.

A PUL külsők esetén különösen oda kell figyelni, mert a maró hatása miatt könnyen kilyukaszthatja őket. (Ezért is tesszük a PUL külsőket az ammóniamentesítő áztatáshoz a folyamat legvégén.)

A nátrium-perkarbonát a MioFresh/Nappy Fresh fertőtlenítők fő összetevője is.

Önmagában a mosáshoz adagolva segít fehéren tartani a pelenkákat.

Babaruhák tisztítására, felnőtteknél a sárgás dezodor-foltok eltávolítására szőnyegtisztításra is használható. Színes ruháknál érdemes óvatosan adagolni, mert fehérítő hatása miatt kifakíthatja az anyagot.

Hol szerezhető be?

Folttisztító só néven a Herbaházban (a nagyon aranyos mosómami márkájú), online rendelve a Zöldboltból és egyéb netes bioboltokból rendelhető. A pelenkás csoportokban sokszor van közös rendelés, illetve néhányan 20-25 kg-os kiszerelésben veszik, és kedvező áron osztogatják el, így ha éppen vásárolni szeretnénk, érdemes körbekérdezni, hátha jobb áron is hozzájuthatunk. Figyeljünk arra, hogy a drogériákban kapható aktív oxigénes fehérítő néha nem tiszta nátrium-perkarbonát, így az nem helyettesíti a perkarbit, kivéve ha a címkén az összetevő 100% nátrium perkarbonát.

Ami még jól jöhet

Kakifogó papír

Nem vegyszer, de mindenképp érdemes a pelenkát kakifogó papírral (amely lehet bolti, vagy kimosott popsitörlő is) védeni. Egyrészt mert így a kaki egy részét közvetlenül lehúzhatjuk a WC-n, vagy kidobhatjuk a kukába, másrészt pedig mert megakadályozza, hogy a szennyeződés nagyon beleivódjon az anyagba.

Bizonyos esetekben még nagyobb, szilárdabbat kakiló gyerekeknél is érdemes lehet néha akár duplázni a kakifogót, főleg ha sejtjük, mikor kakil, vagy ha olyan ételt evett (répa, cékla, sütőtök, szeder), ami jobban befogja a pelenkát.

Napfény

A nap UV sugarai természetes fehérítő, fertőtlenítő, folteltávolító hatással bírnak, így amikor csak lehetőségünk van, teregessünk odakinn. A betéteket, tetrákat, belsőket érheti közvetlen napfény, kifejezetten jót tesz nekik. A PUL külsőkkel bánjunk óvatosabban, mivel esetükben a direkt napfény hosszú távon repedezést okozhat.

Végezetül két gondolat: Egyrészt érdemes minden foltot rögtön kezelni, mert frissen könnyebben kijönnek, mint később, amikor már volt idejük mélyebben az anyag szálai közé beszívódniuk. Másrészt, ha megtettünk mindent, és a folt még mindig ott van, ne feledjük: ez inkább csak esztétikai probléma, a pelenka higiénikus, tiszta voltát nem befolyásolja, így nekünk sem érdemes túl sokat aggódni miatta.

A sorozat következő részében a komolyabb folteltávolítókról és az igazán makacs foltokról lesz szó.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *