Mosható pelenka szótár

MÉRETEZÉS

Egyméretes: az egyméretes (angolul one size, rövidítve OS) pelenkák általában 5-15 kg-ig jók a babákra, nagyjából 6-10 hetes kortól szobatisztaságig használhatóak. A méret állítása többféle módon történhet (általában patentokkal vagy gumival). Egyméretes modelljei vannak többek közt a Miloviának, a Charlie Bananának, az aliexpressen elérhető legtöbb gyártónak, stb.

Méretes: az XS-estől akár az XL-esig készülő pelenkák, amelyekből minden méretváltásnál új szettet kell venni. Előnyük, hogy így mindig csinosabbak, mint az elején kicsit nagynak tűnő egyméretesek. Méretes pelenkák a gDiaper, a Puppee, és bizonyos szempontból az 1-es és 2-es méretben elérhető Bambino Mio Miosoft külsők is.

Újszülött pelenka: a legkisebbekre való pelenka, amelynek kialakítása általában tekintettel van a köldökcsonkra is. Ilyet a legtöbb egyméretes pelenkát készítő gyártónál (Milovia, Charlie Banana, TotsBots, Blueberry, stb.) vásárolhatunk, éppen azért, mert az egyméretesek igazán 5 kg-tól, és néhány hetes kortól jók.

MÉRET ÁLLÍTÁS

Combgumis méretállító: a combgumi rövidebbre vagy hosszabbra húzásával állítható a pelenka mérete (hasonlóan a melltartópánt méretállítójához). Általában vannak jelölések rajta, melyik méret hova esik, de ezektől függetlenül, szabadon is be tudjuk állítani a pontos hosszt. A Charlie Banana pelenkák jellemzője például ez a méretállító.

Patentos méretállító: a pelenka elején található 2-4 patentből álló, függőleges patentsor segítségével változtatható a méret, a legtöbb gyártó ezt használja.

PELENKA TÍPUSOK

All in one/AIO: minden egyben pelenka, amely az egybevarrt külső+betét kombónak köszönhetően az eldobósokhoz hasonlóan könnyű feladást biztosít. Ismert példa rá a Bambino Mio  Miosolo pelenkája.

All in two/AI2: a pelenka külsőt és a vele használt betétet vagy belsőt szokták így nevezni. Az ilyen rendszerekben a pelenka külső általában kitörlés és szellőztetés után újra visszaadható, többször felhasználható. Bizonyos szempontból a PUL külsők mellett a csónakos pelenkák is AI2-k.

Csónakos pelenka: egy nem vízzáró textil külsőből és a bele patentolható, vízzáró „csónakból” álló pelenka, amely prefolddal, betéttel és tetrákkal/törölközőkkel is használható. Csak méretes (XS-től XL-ig) verzióban kapható. Előnye, hogy a nap során többször visszaadható. Tipikus példa a gDiaper.

Hibrid pelenka: bármely pelenka, amely  mosható és eldobható betéttel is használható. (Vagyis gyakorlatilag a zsebesek, külsők, csónakosok, AI2 pelenkák mind-mind hibridek.) Itthon nagyon gyakran a  csónakos pelenka szinonímájaként használják.

Külső: a nedvszívó réteg fölé adott vízzáró réteg; ez a pelenka típus egy nap többször is feladható, ha nem szennyeződik, mivel a belső PUL borítás kitörölhető. A pelenkakülsők készülhetnek dekoranyag borítással (pl. a Puppee márka külsői), de lehetnek sima vagy dupla PUL-osak is. Ez a legsokoldalúbban használható pelenkatípus, mivel a tetrától a betéten át a pelenka belsőig mindennel kompatibilis.

Zsebes pelenka: a PUL külsőből és a fölé varrt (általában polár, mikropolár) anyagból álló pelenkákat hívjuk zsebesnek, ahol a PUL és a polár közötti „zseb” megtöltésével készítjük el a pelenkát. Előnye, hogy külön szárazontartót nem igényel, hátránya, hogy minden pelenkacserénél a szennyesbe kell dobni, mert a felső réteg mindenképp pisis lesz. Adott esetben a zsebes pelenkák külsőként is használhatóak, ha a betétet vagy tetrát, prefoldot a zseb fölé, magára a polár anyagra helyezzük. Jó példa a zsebes pelenkákra a Charlie banana vagy a Milovia zsebese.

A NEDVSZÍVÓK TÍPUSAI

Betét: előre összevarrt, a pelenkába már csak behelyezendő, hajtogatást nem igénylő nedvszívó, amely lehet piskóta vagy szögletes, készülhet pamutból, kenderből, mikroszálas anyagból, lehet  PUL az alja, és saját kezűleg is megvarrható otthoni maradék anyagokból. Vastagsága és nedvszívása a felhasznált anyagok mellett a rétegek számáról is függ. Mérete fix, így minden méretváltáskor új szett kell belőle. (Általában S-M-L vagy S és M/L méretben készül.)

Pelenkabelső (formázott pelenka belső, nadrágpelenka belső): ez a pelenka típus igazából a betétek közé sorolható, önmagában ugyanis nem vízálló, csupán a nedvesség felszívására szolgál, ezért mindenképp pelenka külsővel vagy gyapjú pelenkával együtt használandó. Jó példa erre a Little lamb pelenka belsője.

Prefold (prefi): előre összevarrt, négyszögletes textilpelenka, amely középen többrétegű a nagyobb nedvszívás érdekében. Különböző méretekben kapható.

Tetra pelenka: a régi, hagyományos textilpelenka, általában pamut anyagból. Előnye, hogy olcsó, és sokféleképpen hajtogatható.

A PELENKÁK KÉSZÍTÉSÉHEZ FELHASZNÁLT ANYAGOK

Bambusz: jó nedvszívó tulajdonságokkal rendelkező természetes betét anyag, amely ugyanakkor nagyobb odafigyelést igényel, mint a pamut. Általában igényel pár előmosást, mire eléri a maximális nedvszívó képességét.

Frottír: a törölközők anyaga, általában a házilag készült betétekben található meg.

Gyapjú: pelenka külsők anyag, télen fűt, nyáron hűt, akár otthon is elkészíthető belőle (kötéssel vagy horgolással) a pelenka külső (általában bebújós, nadrág vagy bugyifazonok). A vízzáró tulajdonság megőrzése érdekében rendszeres lanolinozást igényel.

Kender: nagyon nagy nedvszívó képessége miatt a sokat pisilő babák és az éjjelre is mosipelust használók kedvenc anyaga. A bambuszhoz és a pamuthoz hasonlóan ez is természetes anyag, amely azonban a fenti kettőnél lassabban szárad. A bambuszhoz hasonlóan előmosásokat igényel, hogy elérje a maximális nedvszívó képességét.

Mikroszálas anyag (microfiber): poliészterből készülő, saját súlyának akár 8-szorosát is megtartani képes anyag, amelyből gyakran készítenek háztartási törlőkendőket is. Gyorsan szárad, és tulajdonságai miatt vékony, kis csomagot képez. A betétek gyakori anyaga.

Minky/minkee/bébiplüss: finom, puha tapintású, „rövidszőrű” anyag, amellyel PUL/TPU külsők kifelé néző részét szokták borítani. (Mosható mamabetétek felső rétegeként is találkozhatunk néha vele.)

Pamut: természetes anyag, amely ugyan kevésbé jó nedvszívó, mint a mikroszálas betétek, ugyanakkor még az érzékeny babapopsihoz is használható, és kevésbé halmozódnak fel benne a kellemetlen szagokat okozó anyagok.

Polár/mikropolár: poliészterből készülő, szintetikus anyag, amelyet pelenkák zsebének  varrásához, szárazontartókhoz és pelenkabetétek felső rétegeként használnak. A saját készítésű szárazontartók gyakran egy feldarabolt polár plédből készülnek, amelyet még szegni sem kell, nem foszlik. Az érzékenyebb bőrű babák popsija kipirosodhat tőle. (A szárazontartó tulajdonság néha stay dry  néven szerepel a leírásokban.)

PUL: a polyurethane-laminate anyag rövidítése, a pelenkakülsők anyaga. A gyakorlatban ez egy (a pelenka külseje felé néző) poliészter anyagot, és a befelé néző vékony laminálóréteget takarja – ez teszi vízhatlanná a külsőt. A PUL a sima műanyagokkal ellentétben lélegző anyag (ezért is tapasztalhatjuk, hogy hosszú-hosszú órák után, ha nem mossuk ki a levett pelenkát, picit nyirkosak a külsők. Gyakran kombinálják dekoranyaggal (általában pamutvászonnal), ennek köszönhetően azonban ezek a külsők lassabban száradnak.

TPU: a „thermoplastic polyurethane” rövidítése, a PUL-hoz hasonló anyag, amely környezetbarátabb, és gyorsabban lebomlik, mint a sima PUL.

Zorb: 70% bambusz és 30% pamut keverékéből készülő speciális, jó nedvszívású, ám a pamutnak köszönhetően gyorsan száradó anyag, amely szinte azonnal elvezeti a nedvességet az alatta található rétegekbe.

HOGYAN ZÁRÓDHATNAK A PELENKÁK?

Belebújós fazon: vannak pelenkák, amelyek nem záródnak, belebújós, nadrág vagy bugyifazonok.

Megkötős belső: olyan belső, amelyet megkötő szalagokkal kell a babára rögzíteni.

Patent: a patentos záródás előnye, hogy nehezebben tudják levenni a babák. Általában 2-3 patentot kell becsatolni ahhoz, hogy biztosan adjuk fel a pelenkát. Előnye, hogy ha megmondjuk a család tagjainak, melyikbe kell patentolni a pelust, nem tudják túl lazán vagy túl szorosan ráadni azt a babára. A sok patent (főleg egyes egyméretes kínai pelusokon, ahol még a méretállító patentok is bezavarnak) elsőre elrettentő lehet, de bele lehet jönni, és ezt a típust nehezebben tépik le magukról a kicsik. Általában a patentos pelenkák záró fülein is találunk egy „fordítva felrakott” lányrészt (a patent mélyedéses fele), amely arra szolgál, hogy a keskeny derekú babákon keresztbe tudjuk patentolni a füleket. A patentos pelenkák általában nem használódnak el olyan gyorsan, mint a tépőzárasok. Vannak gyártók, ahol választani is lehet, hogy a pelenkát patenttal vagy tépőzárral kérjük.

Snappi: pelenkazáró kapocs, amely a tetra pelenkák záródását (és helyükön tartását) segíti elő. Gyakorlatilag arra való, amire régen a biztosítótűt használták.

Tépőzár: a tépőzár sokak által kedvelt megoldás, előnye, hogy nagyon pontosan méretre igazítható, és záródás olyan, mint az eldobósoké, hátránya lehet, hogy nyáron, ha csak egy pelenkában és pólóban vannak a babák, könnyen leszedik magukról a pelust. A tépőzáras fazonoknál figyeljünk, hogy legyen a pelenkán tépőzár parkoló, enélkül ugyanis a pelenka csak „összecsukott”, betépőzárazott állapotban mosható. A tépőzáras pelenkákon általában van lehetőség arra, hogy keskeny derekú babákon egymásra tudjuk tépőzárazni a pelus két odalát. Szintén hátránya lehet a tépőzáras pelusoknak, hogy a tépők egy idő után elfáradnak, és nem fognak. Vannak gyártók, ahol választani is lehet, hogy a pelenkát patenttal vagy tépőzárral kérjük.

EGYÉP PELENKÁZÁSSAL KAPCSOLATOS KIFEJEZÉSEK

Booster (turbózó réteg): vékony plusz réteg, amely lehet plusz betét vagy bármilyen más, nedvszívó anyag, amellyel a pelenka nedvszívó képességét növeljük. Vannak pelenkák, amelyekhez jár egy plus turbózó betét, de gyakorlatilag több betét, tetra, stb. egymásra halmozásával vagy egymásba csomagolásával ugyanezt a hatást tudjuk elérni.

Combszárny: a combgumírozás melletti plusz anyag, amely pontosabban illeszkedik a baba combjára, így nagyobb védelmet nyújt a szivárgás ellen. Léteznek duplacombszárnyas külsők is, extrém sokat pisilő vagy anyatejes kakival mindent elárasztó babáknak.

Gyógygyapjú: természetes, kezeletlen birka gyapjú, amely lanolintartalmának köszönhetően segíti a sebes, gyulladt, kipirosodott babapopsi gyógyulását. A gyógy gyapjút az érintett területre kell helyezni, és ezt követően a szokásos módon bepelenkázni a babát.

Kakifogó: a pelenkába helyezhető vékony papír vagy természetes/műszálas anyag, amely segít eltávolítani az anyatejes és a szilárd kakit a pelenkából. Vannak a WC-ben lehúzható, (kaki nélkül) komposztálható, és a szemétbe dobandó változatok is. A legtöbb pelenka márka készít ilyet, de használhatunk erre a célra kimosott bolti popsitörlőt (a dm és a Rossmann sajátmárkás törlői sok-sok mosást kibírnak), amelyet újra meg újra kimosunk, ha cska pisis lett, illetve készíthetünk mosható textil kakifogókat is például tetra pelenkák feldarabolásával vagy régi pólókból.

Papírbetét: vastag szövésű papírból készült, általában tekercsben árult betét, a papír kakifogó másik neve, amely elsősorban az anyatejes kaki felfogásában segít. Általában lehúzható a WC-n, de ezt minden esetben ellenőrizzük a csomagoláson! Amennyiben nem lettek kakisak, néhány mosást kibírnak ezek a típusok is. Pici baba esetén érdemes őket félbe tépni, vagy behajtogatni a betét alá. Mindig figyeljünk arra, hogy a kakifogó ne lógjon ki a pelenkából, akkor ugyanis a pelus ki fog ázni, mert a kakifogó könnyen kivezeti a nedvességet.

Prefoldtartó fül (prefitartó): a pelenka elején és/vagy hátulján megtalálható keskeny zsebecske, amely segít abban, hogy a behelyezett betét, tetra vagy prefold ne tudjon elöl vagy hátul kicsúszni a pelusból. Sok pelenkának ez a rész a gyenge pontja, ezen keresztül tud ázni, ezért vannak, akik utólag kivágják a prefitartót, vagy ha megoldható, enélkül kérik a nekik készített (WAHM) pelenkát.

Selyem betét/bourette selyem: olyan speciális, vékony selyem betét, amelyet közvetlenül a babapopsi alá helyezve segít enyhíteni a fogzás vagy betegség okozta kipirosodást. A selyem gyulladáscsökkentő hatású, hűs érzetű, így megnyugtatja a bababőrt.

Stay dry: szárazontartó tulajdonság vagy réteg, olyan anyag, amely átengedi a nedvességet, de annak visszaszivárgását megakadályozza, így a szárazabb érzetet ad a babapopsinak.

Szárazontartó: olyan egy rétegű (általában polár, mikropolár) anyag, amely átengedi a nedvességet, de annak visszaszivárgását megakadályozza. A szárazontartóra nem feltétlenül szükséges még pluszban kakifogót is tenni.

Tépőzár parkoló/tépőparkoló: két kis darab a tépőzár puha, bolyhos feléből a pelenka derékrészén, amely arra szolgál, hogy nyitott állapotban ide tudjuk rögzíteni a tépőzár beakadó részét. Használata azért fontos, mert így a tépős pelenkák nem bolyhosítják ki a mosás során a többi pelust.

Turbózó réteg: ld. booster

WAHM: work at home mum, vagyis otthonról dolgozó anyuka (és az általa készített termékek).

MOSÁSSAL KAPCSOLATOS KIFEJEZÉSEK, MOSÓSZEREK

Ammónia mentesítés: a pelenkákban felgyűlő ammónia eltávolítása (részletesebben ebben a bejegyzésben írtam róla)

Fertőtlenítő adalék: speciális, általában por állagú mosószer adalék, amely magas nátrium perkarbonát tartalma mellett olyan fertőtlenítő anyagot is tartalmaz, amely már alacsony hőmérsékleten, 40-60°C-on is kifejti hatását.

Marhaepe szappan (epeszappan, németül Gall Seife): természetes folttisztító, zsíroldó szappan, amely már 30°C-on is hatékony.

Nátrium perkarbonát: folttisztító só, foltsó, az ammónia mentesítés legfőbb eszköze, de a mosáshoz adagolva segít a foltok eltávolításában, és pépként a makacs foltokba dörzsölve segít tisztán tartani a pelenkákat.

Van olyan kifejezés, amelyet olvastál, hallottál valahol, de nem tudod, mit jelent? Írd meg kommentben, és felvesszük a szótárba!

One thought on “Mosható pelenka szótár

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *