Előmosás: ki kell-e mosni a pelenkákat első használat előtt, és ha igen, hányszor?

Sokat vitatkoznak arról, hányszor és hogyan kell előmosni az új pelenkákat, és mit kell kezdeni a használtan vásároltakkal. Mint minden pelenkamosásról szóló cikkben, itt is ahány ház, annyi szokás, így most megpróbálom összeszedni azokat az érveket, amelyek a különböző pelenkafajták előkészítő mosása mellett szólnak, és összegyűjteni a válaszokat az előmosással kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdésekre.

Mit jelent az előmosás?

Az előmosás az újonnan vett pelenkák mosógépben való előkészítését, vagyis többszöri egymás utáni kimosását jelenti. Erre azért van szükség, hogy bizonyos betét típusok elérhessék maximális nedvszívó képességüket, a természetes anyagokból ezúton távoznak olyan olajok, amelyek hatással lehetnek a nedvszívásra, emellett a külsőkből és a nedvszívó rétegekből így távolítjuk el az elkészítés során összegyűlt piszkot.

Minden pelenka igényli az előmosást?

Igen. Ha más miatt nem, az elkészítés során minden pelenkában felgyűlik annyi piszok és szennyeződés, hogy érdemes használat előtt legalább egyszer kimosni (ráadásul a pelenkák egy részét, főleg a kínaiakat, vegyi anyagokkal kezelik, hogy jobban bírják a raktárban való állást és a szállítást).

Természetesen azok a pelenkák is használhatóak az első mosás után, amelyek csak többszöri mosás után érik el teljes nedvszívó képességüket – ezeknél azt tapasztaljuk majd, hogy minden mosás után egyre jobban teljesítenek.

Hány előmosást igényelnek a pelenkák?

A külsők és AIO pelenkák általában egy mosás után használatra készek, a mikroszálas, szintetikus betétek általában 2-3 mosás után már a maximumot teljesítik, míg a természetes anyagú pelenkáknak akár 6-8 ciklusra is szükségük lehet. A természetes pamut betétek általában a hatodik mosás után érik el a csúcskapacitásukat, míg egy kender betétnek akár 8 körre is szüksége lehet.

elomosasi-kisokos-2

Egybe lehet-e mosni a műszálas és a természetes anyagú pelenkákat az előmosási ciklusokban?

Az olajok kioldódása befolyásolhatja a szintetikus anyagok nedvszívó képességét (a mosás során ezek a betétek fel tudják szívni a természetes pelusokból kioldódó olajokat), így ha van lehetőséged, legalább 3 alkalommal mosd külön a természetes kender és (bio)pamut belsőket, betéteket, tetrákat, prefoldokat, de tapasztalataim alapján hosszú távon nem okoz semmilyen problémát, ha a kezdetektől együtt mosod a teljes készletet.

Hány fokos és milyen hosszú programon kell előmosni a pelusokat?

Ha külön készíted elő a külsőket (és AIO-kat), az 1 órás, 40°C-os program elég. A többit (a nedvszívó dolgokat) pedig én az 1 órás, 50°C-os programon készítettem elő.

Milyen mosószerből mennyit adagoljak a pelusokhoz? Kell öblítő?

Mivel a pelenkákhoz egyébként sem kell öblítő, így az előmosáshoz sem szükséges semmi ilyesmit adnod (még ecetet sem – főleg, ha bambuszos pelenkák is vannak a készletben). Mosószerből pedig elég csak egy egészen kis mennyiséget (1-2 evőkanálnyit) adni az egyes ciklusokhoz.

Az is járható út, hogy csak az első körhöz adsz mosószert, és a többihez egyáltalán nem – de legalább egy kört jó, ha (a már említett, készítés során összeszedett koszok miatt) mosószerrel (vagy EcoEggel) mennek a gépben.

Az előmosási ciklusok között meg kell száradniuk a pelenkáknak?

Nem muszáj.

Nagy baj, ha kimarad az előmosás, és az első, tisztító mosás után használni kezdem a pelenkákat?

Nem, nem baj. Ahogy fentebb is írtam, legfeljebb nem teljesítenek a maximumon, de ez mosásról mosásra javulni fog.

Honnan fogom tudni, hogy a pelusoknak már nem kell több előmosás?

Nincs olyan „jel”, ami ezt egyértelműen megmondaná, de ha a fentieket betartottad, akkor a pelusok nagy valószínűséggel teljesen felkészültek a bevetésre. Ha pedig nincs kedved vagy időd ennyiszer átmosni őket, akkor se aggódj, használd őket nyugodtan napközben (sokat pisilő babáknál, ha éjszakára használod, használj turbózó rétegeket), a többit pedig egy hónapnyi használat és rendszeres mosás menet közben elintézi.

A kifőzés helyettesítheti az előmosást?

Mivel viszonylag kevés pelenkatípus szereti a kifőzést (és a PUL/TPU külsőket, valamint bármit, amiben gumi vagy patent van, nem is szabad), ezért azt mondanám: nem igazán, ráadásul ez egy komplett készlet esetén sokkal hosszadalmasabb és időigényesebb feladat annál, hogy a várandósság végén vagy egy kisbaba mellett (amikor általában az ember új készletet épít) meg szeretnéd csinálni.

Ha később bővítem a készletet, az egy szál új pelenkával is végig kell ezt csinálnom?

Ebben az esetben nem szükséges, elég, ha csak a csomagolásból kibontva bedobod a pelenkaszennyesbe, és a többivel együtt kimosod, aztán használat közben majd eléri a maximális nedvszívó kapacitását.

A használtan vásárolt pelenkák esetében hogy alakul az előmosás?

A használtan vásárolt pelenkáknak megvan az a nagy előnyük, hogy valószínűleg már többször ki lettek mosva, így megspórolhatod a sok-sok körös előmosást. Mindazonáltal legalább egy tisztító mosást megérdemelnek (lehetőleg a legmagasabb hőfokon, amit elviselnek, annak érdekében is, hogy azzal a mosószerrel legyenek kimosva, amihez hozzá van szokva a kisbabád bőre), illetve ha nagyon érzékeny a bababőr, érdemes egy ammóniamentesítést is végezni rajtuk, hogy a felgyülemlett mosószer-, mosóparfüm- és szappanmaradékokat teljes mértékben eltávolítsd a pelusból/betétből. (Sosem tudhatod, mivel mosott az, aki előtted használta a pelust, így ha tudod, hogy a kisbabád bőre könnyen kipirosodik, jobb biztosra menni.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *