Mi kell a mosis kezdőcsomagba?

A mosható pelenkás csoportokban talán leggyakrabban feltett kérdés, hogy mit is vegyünk meg a kezdőcsomagba? Általában mire felmerül ez a kérdés, az adott anyuka már elolvasott minden hasznos és fontos dokumentumot, hallott már a különböző típusokról, és vagy azt érzi, hogy ez egy hatalmas káosz, vagy azt, hogy képben van ő, de mégis – miből mennyit? Ebben szeretnék most segíteni ezzel a bejegyzéssel.

Érdemes a kérdést két részre bontani: újszülöttnek, vagy nagyobb babának (5 kg felett) lesz a kezdőcsomag?

Újszülöttek kezdőcsomagja

Egyméretesek helyett gondolkodj külön újszülött szettben!

Az újszülötteket akár már a kórházban is lehet mosható pelenkázni, de vannak, akik megvárják, amíg leesik a köldökcsonk. Mindegy, mi a terved, ha már szinte az első napoktól szeretnél mosizni, akkor érdemes egy külön újszülött szettet összeállítanod.

Ennek nagyrészt az az oka, hogy az egyméretes pelenkák úgy igazán 4,5, de inkább 5 kilótól kezdenek el passzolni, főleg vékonyabb, hosszabb babák esetén, addig túl nagy csomagot adnak, és combnál vagy pocaknál szinte biztosan elállnak annyira, hogy ázzanak.

Léteznek kész szettek – érdemes megvenni?

Tapasztalt moshatózós anyukaként azt mondom, hogy nem, ugyanis semmi sem garantálja, hogy az adott szett fazonja megfelelő lesz a babádnak, és akkor már késő bánat, nem fogod tudni annyiért eladni, amennyiért vetted. Ráadásul az első napokban valószínűleg nem lesz kedved pelenkavásárlással foglalkozni. Így semmiképp sem ajánlom, hogy egy adott márkából szerezd be a teljes készletedet, bármilyen egyszerűnek is hangzik ez a megoldás.

Ha nem teljes szettet, akkor milyen típust vegyek?

Érdemes átgondolni, milyen pelenkákat szeretnél később használni. Ha nincs olyan, amit egyértelműen kizársz, akkor érdemes legalább pelenka külsőből és csónakosból vásárolni (ezeket az első, sok anyatejes kakival járó időszakban könnyebb tisztítani), de nyugodtan vehetsz zsebeseket és AIO-kat is, viszont a mennyiségek tervezésénél vedd figyelembe, hogy ezeket mindenképpen minden pelenkacserénél a szennyesbe kell dobni.

Mi legyen a betétekkel…?

Ahogy magukból a pelenkákból, úgy a betétekből, belsőkből is érdemes többfélét beszerezni. A pelenkabelsők és betétek mellé az IKEA-s kéztörlők és a fél tetrák, S-es prefoldok is bekerülhetnek a szettbe, hogy legyen mivel kísérletezni, és adott esetben turbózni a pelust. (Bár ez a kakik miatti gyakori cserének „hála” többnyire nem szükséges.)

Hány darabot vegyek?

Ha a lehető legkevesebb pelusból szeretnéd összerakni az újszülött készletedet, akkor mindenképp csónakosokban és pelenkakülsőkben gondolkodj, hiszen ezek egyrészt visszaadhatóak a nap folyamán később, némi áttörlést és szellőztetést követően, ráadásul ezek még akkor is gyorsan száradnak, ha minden használat után kiöblíted őket.

Nagyon minimál (naponkénti mosást feltételező) készlethez 4-5, egy kényelmesebb készlethez legalább 6-8 külső vagy csónakos kell.

Ha zsebesekben és AIO-kban (is) gondolkodsz, még napi mosás mellett is érdemes legalább 6-8 pelenkából álló vegyes készletet összeállítani kezdésnek (de ebben legyen legalább 2 visszaadható csónakos vagy PUL külső!).

Azzal kalkulálj, hogy a zsebesek és AIO-k minden cserénél mennek a szennyesbe, 2-3 folyamatosan használt PUL vagy csónakos pedig kb. 1 napot bír, ha felváltva adod fel őket.

Ami a nedvszívó rétegeket illeti, egy napra akár 6-12 darabbal is számolhatsz, és ezekből is érdemes vegyes készletet összeállítani. 20-24 betéttel és/vagy fél tetrával, prefolddal, törölközővel, stb. már el lehet kezdeni, ráadásul ezek a későbbiekben is megtarthatóak, használhatóak majd turbózásra, vagy plusz nedvszívó magként a pelus elejére-közepébe.

Költségminimalizálás szempontjából a jó minőségű tetra pelenkákkal és törölközőkkel jársz a legjobban (akár otthoni, meglévő törölközőt is feldarabolhatsz kéztörlő méretűre, illetve ha még megvannak, a saját régi pelenkáidat is vesd be nyugodtan). Ha pedig belefér a keretbe, nyugodtan vásárolj hazai anyukák által készített pelenkabetéteket (pl. Puppee, Milentin, Yeye) vagy külföldi, márkásakat (Charlie banana, Milovia, Best Bottom, stb.). Sokaknak beválik az aliexpresses, kínai pelus és betét is.

Az új pelenkák drágák…

Igen, de nem is muszáj újakat venned: az alig használtnak mondható újszülött pelenkákból rengeteget találsz a mosis Facebook csoportokban, így az eredeti ár töredékéért kísérletezhetsz.

Ha nem szeretnél beruházni egy bizonytalan pelenkába, ha van a közeledben mosiklub, akár kölcsönözhetsz is. Ez akkor is jó megoldás, ha szemezel egy drágább márkával, de nem mered újonnan megvenni.

Ráadásul bárhogyan is veszed a pelenkákat (újonnan vagy használtan), nagyjából az ár 60%-át (de ha nagyon jó állapotban megőrzöd őket, akkor akár többet is) szinte biztosan visszahozzák eladáskor.

Kezdő csomag nagyobb babák részére

Ha nagyobb babával vágsz bele, vagy ha az újszülötted kinőtte a készletét, lehetőségként bekerülnek a képbe az egyméretes pelenkák is. Ez talán a legfontosabb különbség.

Kaphatóak szobatisztaságig jó készletek – érdemes megvenni egy ilyet?

Ahogy az újszülött pelenkáknál, itt is azt tanácsolom, hogy ne tedd le egy márka mellett a voksodat, ugyanis a babák testalkata olyan gyorsan változik, hogy ami jó volt egy ideig, az másnap combban-hasban már lötyöghet vagy bevághat. Éppen ezért itt is azt javaslom, hogy egy legalább 3-4 márkából álló vegyes készletet alakíts ki magadnak.

Milyen típust vegyek? Hány külső kell?

Azt mondom, gyakorlatilag mindegy – a lényeg, hogy a fazon passzoljon a babádra és neked kényelmes legyen a tisztítása. Néhány gondolat az egyes típusokról:

 • A pelenka külsők és csónakosok népszerűek a relatíve alacsonyabb ár és a könnyű tisztíthatóság, gyors száradás miatt.
 • A zsebesek és AIO-k abszolút nagymama- és apabarát megoldások (bár nálunk már mindenki mindenfélével ügyesen pelenkáz.)
 • A gyapjú egy pelenka belsővel atombiztos esti pelus.
 • A tépőzáras fazon pontosabban zárható a pocakra, ugyanakkor nyáron a gyerek egy perc alatt leszedi magáról, ha nincs fölötte body.
 • A patentosnál könnyű megtanítani a családot, melyikeket kell összepatentolni.
 • A hazai pelenkák vásárlásával magyar anyukákat támogatsz, egyedi pelusod lehet, és gyönyörű mintákkal találkozhatsz náluk.
 • A külföldi, márkás pelusok nagyon szép mintákat és jó minőséget jelentenek.
 • Az olcsóbb kínai pelenkákkal, ha a fazon beválik, minimál költségvetéses készleted lehet, amit nem sajnálsz majd, amikor a picúr a játszótér betonján csúszik benne.

Ahogy a fentiekből is látszik, érdemes vegyesen összeállítani a készletet, és hosszú távon elsajátítani a funkcionális pelenkázás csínját-bínját.

Ami a darabszámokat illeti, ha csak egyméretes külsőkkel pelenkáznál, és nagyon minimál készletre hajtasz, akkor 6-8 darab fog kelleni. Méretesekből (ide értve a külső mellett már a csónakost is) méretenként ennyi.

Egyméretes zsebesekből és AIO-kból minden cserénél elhasználsz egyet, vagyis ha kizárólag ilyeneket használsz, akkor napi 6-7 kell majd.

Ha pedig vegyes készleted van, amelyben AIO-k, zsebesek és külsők/csónakosok, még akár gyapik is megtalálhatóak, akkor összesen körülbelül 15-25 pelenkád lesz. Természetesen ezt a legjobb apránként összeszedni, és az elején inkább naponta mosni, hogy a készlet olyan márkákból álljon, amelyek tényleg beváltak. Ha menet közben kiderül, hogy valami mégsem jó nektek, nyugodtan tedd fel eladós Facebook csoportban, vagy cseréld el valakivel olyanra, ami bevált.

Milyen betéteket, belsőket vegyek? Mennyit?

Az első, és legfontosabb, amit szerintem sehol sem hangsúlyoznak eléggé, hogy nem kötelező a pelenkát a saját betétjével használni. Így próbáld meg a pelenkakülső(fazont) és a nedvszívó réteget külön esetként kezelni.

Mivel te már nagyobb babát pelenkázol, valószínűleg tisztában vagy azzal, hogy sokat vagy keveset pisil-e. Ha keveset, szinte bármivel jól ellesztek. Ha sokat, akkor érdemesebb a nagyobb nedvszívású anyagok (bambusz, kender), illetve a mikroszálas és a „törölköző-tapintású” betétek, belsők (pl. Little lamb) felé orientálódni. A nálam nagyon bevált kínai, 2 rétegű („mikroszálas”) betét szerintem a sokat és gyorsan pisilő babák elengedhetetlen kelléke, ez ugyanis szinte azonnal beszívja, ami érkezik, és továbbítja az alatta lévő betét felé.

A darabszám attól függ, hány naponta szeretnél mosni. Ha naponta, akkor 12-14 a minimum, ha pedig csak 3 naponta, akkor napi 6-7 cserével számolva 24-28 betét kell. Itt is lehet vegyes az összeállítás, tetrák, törölközők, prefik, belsők és betétek, attól függően, milyen helyzetekre kellenek.

Ami mindenképp kelleni fog

Függetlenül attól, hogy újszülöttet vagy nagyobb babát kezdesz el mosható pelenkázni, az alábbiakat mindenképp szerezd be hozzá:

 • pelenkavödör: bármilyen nagyméretű műanyag doboz megteszi, nem muszáj, hogy legyen fedele
 • kuka: ha nem lehúzható kakifogót használsz majd, valamibe ki kell dobni, legyen kéznél egy kis kuka a pelenkázó környékén
 • kakifogó: ez lehet valódi kakifogó (pl. anyatejes kakihoz érdemes is beszerezni), vagy használat után kimoshatsz bolti popsitörlőket (például a dm és a Rossmann sajátmárkásai nagyon jók erre a célra, sokszor moshatóak, bár nem húzhatóak le a WC-n).
 • marhaepe szappan: a folttisztításhoz a legjobb eszköz, érdemes a csap környékén tartani
 • a pelenkák mosására alkalmas mosószer
 • fertőtlenítő adalék: mosáshoz és ammóniamentesítéshez
 • nátrium perkarbonát: ammóniamentesítéshez és extra folttisztításhoz lesz rá szükséged, foltsó, folttisztító só néven is árulják

Ami még opcionális

mosóháló: használhatod arra, hogy beletedd a kimosott kakifogókat (így nem kell a gépből vadászni őket mosás után), illetve védheted vele a tépőzáras pelusoktól a többi mosásban lévő pelenkát

szárazontartók: választhatsz a pelenkás webshopok kínálatából, vagy elkészítheted a sajátodat, például egy polár takaró feldarabolásával.

A blog új Facebook oldalán már megtalálható a fenti információkat összefoglaló infografika, amely hamarosan felkerül  ide  is. Ha tetszett, kérlek oszd meg  ismerőseiddel.

Hamarosan néhány konkrét márkából összeállított példacsomagot is bemutatok majd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *