Eldobható pelenka betétek – nyaraláshoz jól jöhet! {teszt}

Nyaralás előtt sokan átgondolják, hogyan is oldható meg a mosható pelenkázás, főleg, ha nincs mosógép a szálláson, vagy nem szeretnének, nem tudnak arra várni, hogy megszáradjanak a betétek. Vagy csak egyszerűen az odaút alatt, például a repülőn, nem szeretnének még a használt pelusok miatt plusz zacsikat pakolgatni. Ilyenkor jöhetnek jól az eldobós betétek – de melyiket érdemes vajon venni? Most a négy leggyakrabban említett márkát ismerhetitek meg.

G diaper eldobható betét
A legnépszerűbb és a tapasztalatok alapján a legmegbízhatóbb eldobható betét márka, gyakorlatilag egy az egyben ugyanúgy használható, mint a megszokott mosis betétek. A nedvszívása kiváló, a méretei kellemesen illeszkednek minden külsőbe. Zsebes pelenkával a zseb tetejére téve is használható.

Külön kiemelném, hogy ezek a betétek komposztálhatóak és lehúzhatók a WC-n, így nem kell megfelelő kukát keresve magunkkal hurcolni őket.

A gDiaper eldobható betétek cellulózból, farostból és egy “szuper nedvszívó” anyagból, nátrium poliakrilátból (SAP) készülnek, amely egy nem mérgező polimer anyag. A betétek klór-, latex-, parfüm- és színezékmentesek.

Méretezését tekintve 2 méretben készül:
N (Newborn)-S: 2-7 kg-ig
M-L-XL: 5-15 kg fölöttig

A két kisebb méretet tartalmazó csomag 40 db-os kiszerelésben, míg a nagyobb méretek 32 db-os kiszerelésben vásárolhatóak meg.

Flip eldobható betét

A gDiaper eldobható betétjéhez képest keskenyebb (szűkebb terpeszű), azonban némileg hosszabb fazon, ami hosszú babáknál és kisfiúknál még hasznos is lehet (utóbbiaknál az elejét vissza lehet hajtani, hogy ahol kell, többet tudjon szívni). Hátránya, hogy utazáskor valószínűleg mindenképp a szemétbe kell dobni, nem dobható a WC-be, azonban ha van rá mód, a csak pisis pelenkabetét komposztálható.

Méretezését tekintve egyméretes, így minden pelenkába egy hajtással beigazítható. Kellően vékony ahhoz, hogy ne képezzen még visszahajtva sem kényelmetlenül nagy csomagot.

A Flip betétek színezék- és parfümmentesek, és ökotex minősítéssel rendelkeznek. Összetételük: 9 gramm bambusz viszkóz, 20 gramm farost, 2,5 gramm a már említett nátrium poliakrilátból és 1 gramm keményítő alapú ragasztó.

Egy csomag 18 darab egyméretes betétet tartalmaz. A nedvszívó betét mérete: 38cm x 11cm

Charlie banana eldobható betét

Az egy méretben kapható, 32 db-os kiszerelésű Charlie Banana betét a gDiapernél valamivel merevebb, picit kevésbé puha, némileg keskenyebb típus, amely használat után kizárólag a kukába dobható.

Nedvszívása megfelelő, de nem kiemelkedő, a Fliphez hasonlítható.

A betétek klór-, színezék- és parfümmentesek, hipoallergének. A belsejük biológiai úton lebomló farostot tartalmaz, és a többi betétnél megismert nátrium poliakrilátot.

Cosmea pelzy protect

Bár könnyen elérhető, a Müllerben kapható, az eddig olvasott visszajelzések alapján ez nem a legjobb választás. Nagyon könnyen összegyűrődik, és alig van nedvszívó képessége, így legfeljebb nagyon-nagyon átmeneti megoldásnak jó, ha az ember fél-egy órán belül ki tudja cserélni a pelenkát (a keveset mozgó babán…). Sok helyen olvastam, hogy még a popsi is ki tud pirosodni tőle, ami az utolsó dolog, amivel egy nyaraláson foglalkozni szeretne az ember. Ráadásul amikor utánanéztem, német nyelvű fórumokon ezt leginkább felnőtt inkontinencia betétként tárgyalták – szóval a pelenkabetét elnevezés ellenére ez nem igazán az, aminek látszik.

A hazánkban is népszerű pelenka márkák közül a Grovia is gyárt eldobható betétet, azonban ilyet jelenleg nem találtam egyetlen itthoni forgalmazónál sem.

Érdemes tudni, hogy ugyan az első három betét egy-egy nagy gyártóhoz tartozik, azonban bármilyen pelenka külsőbe, vagy zsebes pelenkába (akár a zsebre téve) használhatóak, nem csak a “hozzájuk passzoló márkával”. Éjszakai alváshoz is használhatóak, tehetünk belőlük szükség esetén kettőt, illetve turbózó rétegként betétre, prefoldra, vagy tetrával kombinálva is használhatóak.

Azt se feledjétek, hogy nem muszáj kizárólagos megoldásokban gondolkodni a nyaraláson. Ha a helyzet úgy hozza, léteznek öko eldobható pelenkák, illetve az eldobható betéteket nyugodtan használjátok lelkiismeretfurdalás nélkül felváltva a szokásos mosipelusokkal, ahogy számotokra a legmegfelelőbben megoldható  a nyaralás.

One thought on “Eldobható pelenka betétek – nyaraláshoz jól jöhet! {teszt}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *