Ammóniamentesítés – Liveblog

Az ammóniamentesítés a világ legegyszerűbb dolga, és nagyrészt semmiféle beavatkozást nem igényel, így nyugodtan lehet akár egy esős napon is csinálni, amikor az ember amúgy is be van zárva a lakásba. Nálunk most volt esedékes, és úgy éreztem, hasznos lehet, ha részletesen leírom, hogyan csináltam.

09:00 Mindenkinek megvolt a reggeli zuhanyozása, szabad a fürdőkád, kezdődhet a munka. Én azért nem szeretem estére áztatni a pelusokat, mert akkor reggel használhatatlan a fürdőkád, és senki nem tud lezuhanyozni, de akiknél van külön zuhanyzó, azoknál ugyanez esti program is lehet.

09:05 Összeszedek minden betétet, belsőt, tetrát, stb., vagyis mindent, ami a pelusokba megy (én most visszamenőleg az S-eseket is, mert azok nem voltak ammóniamentesítve annak idején), majd cipzáros mosóhálóba teszem a kakifogókat.

A kádba kevés (kb 10 cm mély) kézmeleg vizet engedek (így a leghatékonyabb), teszek bele 1 evőkanál nátrium-perkarbonátot és 1 evőkanál Miofresh-t, majd leteszek egy réteget a betétekből (az egyszerűség kedvéért így fogom emlegetni a pelusba való nedvszívókat, de ezalatt értek most mindent amit fentebb felsoroltam). Még egy kis vizet engedek, lefektetek még egy réteg betétet, és megszórom fél evőkanál perkarbival. Így folytatom, nálam 2 evőkanál Miofresh és 2,5 evőkanál perkarbi kellett, mert rengeteg holmit mostam. A vizet fokozatosan engedtem, mindig lenyomkodtam a (száraz) betéteket, hagytam, hogy alaposan megszívják magukat. Nem kell feltétlenül minden réteghez perkarbit adni, ha kevesebb a pelenka, 1 evőkanál perkarbi és 1 evőkanál fertőtlenítő is elég.

2016-06-05 15.48.05

Ebbe a körbe az érzékenyebb, bambusz holmikat nem tettem még bele, azok a külsőkkel együtt várták, hogy sorra kerüljenek, a mosózsákba készített kakifogóim viszont már itt elkezdtek ázni.

12:00 Megkevergetem, átnyomkodom a mosást, hogy mindent áthasson a tisztító víz.

14:00 Hozzáadom a külsőket és a bambusz tartalmú dolgokat a kádban ázó betétekhez, próbálom alaposan lenyomkodni őket – itt még engedtem egy pici meleg vizet a kádba. Elkevergetem az egész adagot, és próbálok mindent bevizezni.

Aki éjszaka csinálja, reggel, amikor felkel, dobja a kádba a külsőket és minden egyéb, gyengédebb törődést igénylő holmit, és kb. 1-1,5 óra múlva folytassa, ahogy én lentebb.

15:30-16:00 Késznek nyilvánítom az ázást.

Elkezdem kiszedni a betéteket. Mindet átöblítem hideg vízzel, majd mennek be a mosógépbe. Ahogy már említettem, én hatalmas adagot ammóniamentesítettem most, így annak érdekében, hogy a mosógép hatékony munkát tudjon végezni, 2 részletben mostam ki mindent. Aki kevesebb pelussal dolgozik, nyugodtan csinálhatja majd egy körben a mosást, 50-60°C-on, de mindenképp 2 órás programon.

A kézzel átöblített betétek először egy (az én gépemen 23 perces) öblítést kaptak, 800-as centrifugával, hogy az ammóniamentesítő víz minden maradéka kimosódjon, majd a szokásostól eltérően (de a szokásos mosószerekkel!) elindítottam egy 2 órás (nálam pamut jelzésű) programot, 60°C-on, 800-as centrifugával.

16:00-16:10 Mialatt ez a program lefut, hideg vízzel átöblítem a külsőket, és kigyűjtöm őket a kádból, hogy leereszthessem az áztatóvizet.

18:10 Elkészül a betétek mosása, kiszedem őket.

18:15 Elindítom a külsőkkel az öblítő programot, amíg lefut, kiteregetek.

18:45 A külsők már csak egy 1 óra 10 perces, 50°C-os, extra öblítéssel megspékelt mosást kapnak.

20:00-20:15 Kész a mosás. Kiteregetek. A 4 emeletes szárító megtelik, pedig semmit sem teregettem duplán. Néhány kakifogó már rá sem fér.

Boldogan szemlélem a színes teregetőt.

Ahogy látjátok, az ammóniamentesítés egész napos program, de alapvetően nagy része az ázással és a hosszú mosóprogrammal megy el. Szerintem érdemes 3-4 havonta beiktatni egy mentesítést, mert nagyon-nagyon más érzés lesz utána a pelenkázás. A pelenkákon nem érződnek szagok, amikor pisisen levesszük, tároláskor sem fognak büdösödni (nálunk, mondjuk, eddig sem tették, de ha igen, ez megoldhatja), és foltok is halványodnak.

A következő bejegyzésben arról írok, mi történt akkor, amikor leszedtem másnap a szárítóról a csodaszép, megújult pelenkákat 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *