Vízpróba – hogyan csináld?

Ha egy pelenka elkezd ázni, hajlamos az ember a legrosszabbra  gondolni: biztos tönkrement a PUL, és mehet az egész a kukába. Mielőtt azonban kihajítod a külsőt, érdemes megvizsgálni, és szükség esetén víztesztet végezni  rajta.

Első lépésben, ha elérhető  a PUL réteg, nézd meg, milyen, ha kicsit kifeszíted, széthúzod a pelust. (Óvatosan, nehogy ezzel tépd el.) Az ép PUL egységes felületet ad, nincsenek rajta lyukak, repedések.

Ha nem tudod úgy kifordítani a pelenkát, hogy lásd a PUL-t, vagy szabad szemmel nem látsz rajta eltérést, jöhet a vízpróba. Ehhez az alábbiakra lesz szükséged:

  • Újságpapír
  • víz (kb. 2-3 dl elég)
  • csőrös pohár (például mérőpohár, kancsó) vagy
  • fecskendő

Így tesztelj:

Tedd le az újságot a földre, majd tedd rá az üres, betét nélküli pelust úgy, hogy feléd nézzen a PUL (vagy zsebesnél például a polár). Ha AIO, vagy olyan, hogy nem tudsz eljutni a PUL-ig, akkor az is elég, ha kiszeded a bevarrt nyelvet a betéttel. A lényeg, hogy minél kevesebb dolog álljon közéd és a PUL közé 🙂

Apránként kezdd el ráönteni a vizet a pelenkára. Próbáld imitálni, ahogy egy baba pisil, vagyis ne egyszerre zúdítsd bele az egészet, hanem csak finoman locsolgasd. Ezt fecskendővel könnyebb kivitelezni, mint csőrös pohárral, de a lényeg, hogy lassan csináld.

Figyeld meg, látsz-e nedves foltokat az újságpapíron? Ha igen, akkor ott ázik a pelenka. (Ha tudod, hol szokott a legjobban nedvesedni, célozhatod a vizet kifejezetten arra a területre, hogy kijöjjön a hiba.)

Fontos tudni, hogy a PUL soha nem teljesen vízzáró, hiszen lélegző anyag. Vagyis ne várd azt, hogy az egybe belezuttyantott fél liter vízzel is vidáman ellegyen a  pelenka, nem egy műanyag lavórt adsz a babádra 🙂 De néhány decit, főleg, ha apránként adagolod, bent kell tartson. Ha már egy kis víztől átnedvesedik az újság, akkor sajnos valószínűleg megsérült a PUL, és ez a pelenka legfeljebb úszópelus külsőnek lehet még jó.

Ha viszont a vízpróba negatív, megnyugodhatsz, és nekiláthatsz más okot keresni, miért  ázik mégis a pelus…?

One thought on “Vízpróba – hogyan csináld?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *