Öblítő – milyet használjunk a pelenkákhoz?

A mosható pelenkák kezelésének sarkalatos pontja a mosás, nem véletlenül bukkan fel újra meg újra a mosis fórumokon a kérdés, ki mivel mos? Mielőtt ezt a nagyon bonyolult kérdést köbejárnám, kezdem egy egyszerűbbel: ki mivel öblít?

Pelusmosó kisokos

Nem véletlenül indítom ezzel a mosós bejegyzések sorozatát, ugyanis ezt a kérdést egyszerűen le lehet zárni azzal, hogy a mosható pelenkákhoz nem feltétlenül szükséges öblítőt tenni. Én például a legtöbb esetben nem teszek sem a pelusokhoz, sem a babaruhákhoz, és így sincs semmi bajuk (mondhatnám: semmi szaguk). Igen, de mi van akkor, ha valaki mégis szeretne “valamit”, valami illatot? Ekkor érdemes utánajárni a kérdésnek.

Alapszabály, hogy balzsamos öblítőt nem szabad használni, mivel az megül az anyag szálai között, és csökkenti a nedvszívást. Emiatt nem teszünk egyébként ilyesmit a törölközőkhöz, konyharuhákhoz sem.

Ha a legegyszerűbb megoldást keressük, tehetünk ecetet az öblítőtartályba. 0,5-1 dl 10%-os vagy 20 %-os ecettel nem csak puhábbá tehetjük a tetrákat, prefoldokat, hanem a külsők színét is megőrizhetjük segít fixálni a színt – a tojásfestésnél is emiatt kéri a “recept”). A mennyiséget és a töménységet a vízkeménység függvényében változtassuk. Használhatunk sima ételecetet vagy almaecetet, az ételecet többnyire olcsóbb megoldás. Attól nem kell tartani, hogy ecetszagúak maradnak a ruhák, a szag elpárolog, mire megszáradnak a ruhák. Fontos: gyapjú pelenkákhoz ne használjunk ecetet, és minden más tekintetben is óvatosan kezeljük őket tisztításkor!

Ha plusz illatot is szeretnénk, 5-10 csepp mosóparfümöt vagy illóolajat is adagolhatunk az ecethez. Érdemes az első mosást kevesebb mosóparfümmel, illóolajjal kezdeni, és inkább a későbbiekben többet adagolni, nehogy az egész adagot újra kelljen mosni amiatt, mert nem bírja az orrunk az átható parfüm illatot. (Népszerű illóolajok: teafa (fertőtlenít), levendula (megnyugtat), fahéj, citrusos illatok.)

Ha szeretnénk előre bekevert öblítőt készíteni, akkor egy hígabb változattal érdemes próbálkozni, ahol 1:9 (vagy 2:8) arányban hígítjuk az ecetet vízzel, és ehhez adunk 20-25 csepp illóolajat. Ez jól tárolható régi, kiöblített öblítős flakonban, amelynek kupakjával “a szokásos módon” adagolhatjuk a keveréket a mosáshoz. Ez egy kevésbé agresszív megoldás, cserébe tárolható, sokáig elég.

Bolti öblítők közül a Sanytol és a dm sajátmárkás öblítője (a címkén figyeljük, hogy balzsammentes legyen!)
jöhet szóba, előbbit különösen akkor érdemes használni, ha valamilyen gombás-, bakteriális- vagy vírusfertőzése volt a babának. A címke alapján a Sanytol még gyapjú anyagon is használható, azonban ebben az esetben is bánjunk óvatosan a pelenkával, és ne adagoljuk túl az öblítőt.

Zárszóként annyit mondanék, hogy ha valakit nem zavar, hogy a pelenkáknak “csak” tisztaság illatuk van, akkor nyugodtan hagyja el az öblítőt, vagy csak alkalmanként tegyen a mosáshoz – főleg amikor már kinn száradhatnak a ruhák. Ezzel is csökken azoknak az anyagoknak a száma, amivel a baba finom, érzékeny bőre közvetlenül érintkezik, és a napon szárított, tiszta ruha illata egyébként is verhetetlen 🙂

2 thoughts on “Öblítő – milyet használjunk a pelenkákhoz?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *