Popsikrém és mosipelus – igen vagy nem?

A mosható pelenka egyik nagy előnye, hogy a természetes anyagok és a jobb szellőzés miatt nem feltétlenül kell mellé popsikrémet használni. Azonban alakulhat úgy, hogy valamit mégis csak kenne az ember a baba popsijára – de mit?

Mikor kell popsikrém?

A popsikrém mentesség alapvetően minden olyan esetben működik, amikor épp nincs valamilyen extra érzékenyítő tényező a baba életében. Rosszat tehet a babapopsinak a gyakori, híg, anyatejes kaki, valamint a fozgós kaki, amely szintén hígabb, és savasabb mivolta miatt könnyebben kimarja az érzékeny popsit. Illetve alakulhat úgy, hogy bizonyos ételektől pirosodik a popsi a hozzátáplálás során, ráadásul egyes vírusfertőzések is gyakori, hígabb kakival, megváltozott vizelettel járhatnak – ez is okozhatja a bőrpírt, pelenka kiütést.

Ilyenkor haszálhatunk gyógy gyapjút, hátha már ettől elmúlik, de ha mégsem, akkor nem árt, ha – amellett, hogy sokat szellőztetjük és gyakrabban törölgetjük a kicsi popsiját sima vízzel – valamilyen ápoló, hidratáló, nyugtató krémmel kenegetjük a babát.

Mivel a popsikrémek, még a természetes összetevőkkel rendelkezőek is a hidratálás mellett vízzáró réteget képeznek, ezért ha beledörzsölődnek a pelenkába, eltömíthetik a szálakat, és a pelenka (vagy betét, szárazontartó, zsebeseknél a felső réteg, stb.) víztaszítóvá válhat, és a pelusok elkezdhetnek ázni. Ezért azt tanácsolják a mosis anyukák, hogy ha popsikrémet használunk, mindenképp védjük a pelenkát kakifogóval, vagy valamilyen plusz réteggel (például olyan szárazontartóval, amit szükség esetén nem sajnálunk kidobni).

Én azt javaslom, hogy ha már ápoló popsikrém kell, akkor se lőjünk ágyúval verébre, vagyis kezdjük valamilyen természetes anyaggal, és csak akkor váltsunk fajsúlyosabb, bolti kevert krémekre, ha a természetes nem használ.

Az egyik opció a shea vaj, amit lehetőleg nedves, vizes bőrre kenjünk, különben ronthatja a helyzetet. A shea vajas krémek, testápolók helyett inkább szerezzünk be egy kis darab, kis tégely tiszta shea vajat. Szintén az “egy  összetevős megoldás” kategória a lanolin. Nekünk volt is itthon, mert a kisebesedett mellre is kenhető – ha nálatok is van otthon a mellápolóból, ami csak lanolint tartalmaz, nyugodtan kenheted a pici posijára is, illetve patikában is kapható tiszta lanolin, a mellápolónál valamivel alacsonyabb áron.

A másik opció, hogy természetes alapanyagokból készült, kevert popsikrémet, vagy gyulladáscsökkentő spray-t veszünk, például nekünk voltak, vannak manna termékeink, de bármilyen natúr babakozmetikum jó lehet (a Natura Lisa termékcsaládról is hallottam pozitív visszajelzéseket). A rózsa-teafa hidrolátumot kifejezetten a fogzós kaki által kicsípett, piros bőrre ajánlják, probléma esetén érdemes minden pelenkacserekor tenni egy picit a baba popsijára.

Ha súlyosabb a helyzet, lehet kérni gyógyszertári popsikenőcsöt. Nekünk a doktornéni írt fel, akkora bödönnel kaptunk, hogy szerintem a végtelenségig elég lesz. Illetve vannak a mindenki által jól ismert krémek, mint a Bepanthen, Neogranormon, vagy a sokak által kedvelt Sudocrem. Ezeket érdemes mértékkel kenni, a piros területre koncentrálva. Ilyen a legtöbb háztartásban van is, mi például a különféle baba promócsomagokban kaptunk ezekből pici mintákat – az pont elég arra, hogy ha nagyon muszáj, bekenje vele az ember a babapopsit.

Végül pedig csak megnyugtatásképp szeretném mondani, hogy az sem baj, ha te csak akkor vagy nyugodt, ha a mosipelus mellett is minden alkalommal kened a pici popsiját az általad választott krémmel. Ez esetben csak arra figyelj, hogy védd a pelenkát kakifogóval, hogy ne dörzsölődhessen bele a szálakba a krém.

Ti használtok popsikrémet? Ha igen, mi vált be a legjobban?

One thought on “Popsikrém és mosipelus – igen vagy nem?

  1. Sziasztok! Mi használunk popsikenőcsöt és a HerbArting bioterméke vált be. Az csak extra előnye, hogy kézzel készült és magyar termék. Még sosem volt pirosságos problémánk vele 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *