Popsitörlő – variációk kendőre

A babapopsi megtörlése sajnos elkerülhetetlen, akár mosizik az ember, akár eldobhatót használ. Ha viszont már valaki belekezd a mosizásbba, gyakran megfordul benne, milyen alternatívák vannak a pelenkázás más aspektusaira is? Először általában a popsitörlő jut az eszünkbe, így most én is erről szeretnék veletek megosztani néhány gondolatot.

Bolti  mosható törlőkendők

Több online pelenkás webshopban is kaphatóak kifejezetten popsitörlésre és arctörlésre szánt mosható törlőkendők. Ezek gyakorlatilag méretre vágott, beszegett textil anyagok, amelyeket utána házilag tudsz nedvesíteni langyos vízzel (ezt például tárolhatod termoszban a pelenkázón), vagy valamilyen általad kevert folyadékkal. Nem baj, ha nem meleg vízzel mosod a baba popsiját, hiszen a bolti popsitörlő is szobahőmérsékletű. A mosható törlők anyaga többnyire bambusz vagy biopamut.

Ha idegenkedsz a kakis törlőkendők mosásától, opció az is, hogy ezeket a pisis popsihoz használod, a kakishoz pedig boltit veszel, amit ki tudsz dobni, vagy WC-papírral letörlöd a nagyját, az megy a kukába vagy a WC-be, és csak a végét törlöd moshatóval.

Sokaktól hallottam, hogy ezt a kukorica kendőt használják, ez is egy jó megoldás, természetes, és feldarabolva több popsitörlő is kijön egyből.

Házilag készített törlőkendők

Ha van időd és egy nagyobb darab anyagod (a fentiek fényében valamilyen természetes anyag, mint a már említett bambusz vagy biopamut), akkor saját magadnak is elkészítheted a popsitörlő készleted. Erre akár régi (bio)pamut ruháidat, pólóidat is felhasználhatod, vagy ha vannak régi, akár szakadt tetráid, lepedőid, puhább ágyneműk, azok is kaphatnak így egy második esélyt. Arról nem is beszélve, ha kaptál vagy vettél olyan tetrát, ami pelenkabetétként szánalmasan teljesít… Itt az ideje felvagdosni!

Egy olló vagy körvágó és egy vonalzó segítségével egy fél óra alatt több napnyi készletet elő tudsz állítani otthon is. Ha van időd és türelmed (és ha gyorsan szeretnél haladni: varrógéped), érdemes beszegni őket, tartósabbak lesznek.

Emellett használhatsz akár otthon található, kis törölközőket (amiket előszeretettel csomagolnak karácsonyi kozmetikai ajándékcsomagok mellé, és egy időben céges ajándékként is szerettek ilyeneket adni, de én csak priznicnek vagy fejfájás csillapítására használtam őket), vagy ha van egy nagyobb, megunt törölköződ, azt is felszabdalhatod, és az akár szegés nélkül is bírja a mindennapi használatot.

Mivel nedvesítsük a popsitörlőt?

Ahogy már írtam, a sima víz (esetleg tisztított víz) bőven elég. Ha nem szeretnéd hideg vízzel törölni a babát, tedd egy pici termoszban a pelenkázó mellé. Ha nem zavar titeket a szobahőmérsékletű víz, akkor érdemes egy spriccelős flakont beszerezni, és rendszeresíteni a pelenkázó mellett, és ebből spriccelni minden popsitörlés előtt a kendőre.

Ha szeretnéd a bolti popsitörlő “életérzést”, akkor nem árt tudni, mi van azokban a vízen kívül, hogy könnyen lemásolhasd, és saját keverékkel kényeztethesd a babapopsit.

  • Olaj: a baba bőrének ápolására;
  • Illóolaj: a jó illat mellett az egyes olajok bőrnyugtató, fertőtlenítő hatásúak;
  • Szappan vagy egyéb tisztító összetevő: hogy minden nem kívánatos dolgot le tudjunk törölni a popsiról.

Ha valami “extrát” is tennél tehát a vízbe, akkor egy csésze vízhez 1-2 teáskanál mandulaolaj, körömvirág-apolo-babaolaj_og-111440-72_og
vagy babaolaj
jó kiindulási alap. Nekünk manna babaolajunk van jelenleg, nagyon sokáig elég ez a kis flakon, pedig a hajlatokat is ezzel kenegetem. Ha olajat teszel a vízbe, mindenképp használj kakifogót, hogy a popsiról a betétre, polárra, szárazontartóra kerülő olaj ne tudjon vízzáró réteget képezni a pelenkán.

Ha fokoznád a tisztítás hatékonyságát, tehetsz a keverékbe egy teáskanálnyit a baba fürdetőjéből is.

Ha pedig szeretnél egy kis illatot, és némi instant aromaterápiát minden peluscserénél, a levendula illóolaj jó választás, mert bőrnyugtató, és a babát is megnyugtatja az illata. A grapefruit mag olaj és a fertőtlenítő, gombaölő hatású teafa olaj is lehet összetevője a házi popsitörlő nedvesítőnek, de ezeknél fokozottan igaz, hogy néhány csepp elég belőle, mivel a tömény olaj irritálhatja a baba bőrét. A flakont minden használat előtt rázd fel, mert az olaj nem oldódik fel a vízben.

Tipp: Az érzékeny, kipirosodott babapopsira jó megoldás lehet, ha sima víz helyett 1-2 filter kamillateát leforrázol, és ez képezi a keverék alapját.

 

Hogyan mozduljunk  ki otthonról mosható törlőkendőkkel?

Utazáshoz, kiruccanáshoz választhatjuk azt a megoldást, hogy előre benedvesítjük a törlőkendőket. Ez esetben egy jól záródó ételtároló műanyag dobozban, vagy befőttes üvegben tudjuk magunkkal vinni őket, vagy beszerezhetünnk egy kétrekeszes pelenkazsákot, amelynek egyik rekeszében a nedves törlőkendőket tartjuk, a másikban pedig a használt pelusokat- és törlőkendőket gyűjtjük.

Ha pedig nem szeretnénk benedvesítve vinni a kendőinket, beszerezhetünk egy mini spriccelős flakont. Ilyeneket legkönnyebben a drogériákban találunk, a repülős utazáshoz kialakított utazószettek között.

 

Bolti popsitörlők

Sokan vannak, akik a mosható pelenkák mellé is megveszik a bolti popsitörlőt, mert kényelmes a használata. Ezzel semmi baj nincs, ha egyébként nem kifejezetten a környezettudatosság miatt mosizunk, és bírja a baba bőre, meg a pénztárcánk.

Ráadásul a bolti popsitörlőket is ki lehet mosni (én például egy cipzáras mosózsákban mindig bedobom az összegyűlt készletet a mosipelusok mellé, ahogy a csak pisis kakifogókat is – jó sok gyűlt már így össze), és kakifogóként (vagy újranedvesítve popsitörlőként is) még sokáig szolgálhatnak bennünket, így a kakifogó és az újabb csomag popsitörlő árán is tudunk spórolni.

Arra mindenképp érdemes figyelni, mik vannak egy ilyen törlőkendőben, és ha azt tapasztaljuk, hogy pirosodik a baba bőre, ezt is vegyük figyelembe, mint lehetséges faktort (mielőtt magára a mosipelusra fognánk a pírt). A krémmánia oldalán elolvashatók az egyes termékek összetevői, így akár otthon is megnézhetjük, hogy ha váltani kell, melyik márkát érdemes keresni, amiben nincs a gyanús(nak gondolt) összetevő. Néhány népszerű popsitörlő információi (nem gyűjtöttem össze mindet, csak a legszélesebb körben kaphatóakat, ha valamit nem találsz, érdemes a kremmania.hu oldalon rákeresni):

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *