Használt pelenka vásárlási kisokos

A mosható pelenkák mellett nagy érv, hogy jól eladhatóak, így a készletbe fektetett pénz egy része megtérül.  Igen ám, de a másik oldalról nézve: használt cikket venni mindig kicsit „lutri”, hiszen ki tudja, milyen rejtett hibái vannak, amelyek az eladót vagy nem zavarták, vagy amiket elfelejtenek a leírásban megemlíteni. Ezért ebben a bejegyzésben szeretném összeszedni a legfontosabb tudnivalókat, amiket érdemes megtudni, mielőtt használt pelenkát veszünk, illetve azt is elmondom, melyek azok a hibák, amelyek némi energia befektetéssel, vagy szakember felkeresésével javíthatóak, és melyek azok, amelyek egyértelműen javíthatatlanok.

Használt pelenka kisokos

  1. Meddig volt használatban? Hányadik tulajdonos az eladó?

A mosható pelenkák legnagyobb problémája a PUL meghibásodása, kilyukadása, amelyet okozhat a nem megfelelő kezelés, de az „életkor” is, ezért érdemes megtudni, mennyi ideig használták az adott pelenkát. Általában első tulajdonosként szokták az emberek eladni a pelenkákat, ha nem, azt többnyire jelzik, de ha gyanús a kép, érdemes rákérdezni. Jó tudni, meddig volt használatban egy adott pelus, mert ha mondjuk már 3 popsit kiszolgált, nem biztos, hogy egy negyediket is bír, vagy lehet, hogy kisebb javítások kellenek majd, ami nem feltétlenül probléma (ezt lentebb részletezem is).

A pelenkákkal ellentétben a betéteknél nem baj, ha régit veszel, hiszen sok betét (főként a természetes anyagúak) egyébként is csak többszöri előmosással érik el maximális nedvszívó képességüket – így legalább megspórolnak neked pár kört. Ha a betétek foltosak, azt azért illik jelezni, hiszen vannak, akik idegenkednek az ismeretlen eredetű foltoktól – ha viszont foltosan is szeretnénk megvenni a betéteket, akár arra is rákérdezhetünk, mennyire valószínű, hogy ezek később kijöhetnek, ha egy kis időt fordítunk a kezelésükre.

2. Milyen állapotú a pelenka?

Egy pelenka nem a legbonyolultabb rendszer, vannak azonban olyan gyenge pontjai, amelyek az évek múlásával (vagy, ahogy már említettem, nem megfelelő kezelés hatására) tönkre mehetnek, és gyakorlatilag (ha nem javítjuk őket) használhatatlanná teszik a pelust.

Tépők, patentok állapota

A tépőzáraknál mindenképp kérdezzünk rá, hogy jól fognak-e, a képen pedig nézzük, nem szöszös, bolyhos-e a tépő. A szöszösödéssel egyébként lehet mit kezdeni, egy varratbontóval vagy tűvel óvatosan ki lehet szedegetni a bolyhokat, így jobban fog működni a tépőzár. Ezt a trükköt már meglévő pelenkáinknál is alkalmazhatjuk.

A patentos pelenkáknál (és a méretre állítható pelusok esetében a tépőzárasokon is van patent!) nézzük meg a képen, hogy nincsenek-e kilazulva. Amennyiben igen, az értékcsökkenést jelent. Szerencsére ha van otthon patentozónk (aliexpressről lehet KAM patentozót rendelni, valamint a fabrikashop.hu is árul ilyen eszközt), akkor saját magunk is ki tudjuk cserélni a patentot, ha ez lenne a pelenka egyetlen baja.

A csónakon a patentok állapota

A patent problémák egyik alesete, hogy a csónakon meg tudnak lazulni a patentok. Szerencsére ez egy fényképről egyből kiderül, de ha bizonytalanok vagyunk, kérdezzünk!

Combgumik állapota

A laza combgumival rendelkező pelenka szinte használhatatlan, mert pont ott nem tartja benn a nedvességet, ahol kellene. Ha gyanúsan csüng a combszárny, vagy nem tűnik feszesnek (nem rándolódik) a pelenka combrésze, kérdezzünk azért rá. Még a combosabb babák esetén is fontos, hogy tartson a combgumi.

A combgumi csere egy létező fogalom, ügyes kezű anyukák otthon is meg tudják csinálni, de én például nem mernék belekezdeni. Ha mégis egy szerelem-pelus jön szembe kivételesen jó áron, aminek csak a combgumija laza, érdemes megkérdezni pelusos Facebook csoportokban, vállal-e valaki combgumi cserét, mert lehet, hogy még így is jobban jövünk ki, mintha újonnan vennénk meg a pelenkát.

Foltok

Kényes kérdés, mennyire foltos a pelenka, és hogy ha az, mennyire szedhetőek ezek ki egy kis „szeretgetéssel”. A foltokról mindig érdemes kérni egy közeli fényképet, jól megvilágított helyen. Ezek után mindenki saját maga dönti el, megveszi-e a pelust vagy betétet, és elkezdi-e otthon bevetni a marhaepe szappan, mosószóda, napsütés (szódabikarbóna, mosogatószer, perkarbi és egyéb boszorkány praktikák) kombinációt.

Amennyiben az eladó nem teszi fel, és nem egyértelműen új pelusról van szó, nyugodtan lehet kérni egy fényképet a pelenka vagy a betét belsejéről és minden oldaláról, elvégre az ő érdeke, hogy megvásárolják a pelenkát (vagy a betétet), és ha nincs semmi baja a pelusnak, nem lehet titkolnivalója.

Bolyhosodás

Inkább esztétikai probléma, de utal a pelenka korára is. A kicsit bolyhos pelusok egy „szösztelenítővel” (vagy ahogy nálunk hívjuk, boholytalanítóval) remekül újjá varázsolhatók. Ha nagyon bolyhos, mindenképp nézzünk rá a PUL-ra is, nehogy meg legyen repedezve belül.

A PUL állapota

Ezzel el is érkeztünk a legfontosabb kérdéshez, hogy rendben van-e a PUL? Olyan pelenkát, aminek repedezett, lyukas a PUL-ja (amit okozhat az, ha pl. a lopásgátlót átszúrják rajta), nem szép dolog eladni, ugyanis ez az a hiba, ami gyakorlatilag használhatatlanná teszi a pelust.  Egyes pelenkák hajlamosak a mikro repedésekre, így ha bizonytalanok vagyunk, érdemes kérni egy képet kifeszített PUL-lal is, csak hogy biztosra menjen az ember.

A fentiek alapján a pelenkák állapotát az alábbiak szerint osztályozhatjuk:

  • új: soha nem használt, nem mosott pelenka, amennyiben van ilyenje: eredeti csomagolásban
  • új, egyszer mosva: gyakran találkozunk olyannal, hogy valaki megvesz egy készletbe több pelust, de mondjuk kiderül, hogy nem az ő fazonjuk, de akkorra már a többivel együtt ezt a pelust is kimosta. Ha erre érzékenyek vagyunk, kérdezzünk rá, milyen mosószert használt az illető
  • csak próbálva volt: mosott, akár néhányszor fel is próbált pelenka, általában a nem megfelelő méret miatt adják el, állapotuk mint az új
  • újszerű: azok a pelenkák, amiket használtak, de a megfelelő kezelés hatására ez nem látszik rajtuk, vagyis: nem bolyhosak, foltmentesek, puhák. Szerencsés dolog ilyet találni, mert az ára alacsonyabb, mint egy új pelenkáé, de a minősége kiváló
  • jó állapotú: a kicsit foltos-bolyhos, de ezt leszámítva teéjesen jól használható pelenkákat szokás ebbe a kategóriába sorolni
  • foltos: az egyértelműen foltos, akár nagyon látványosan használt pelenkák kategóriája. Ahogy azt a foltoknál is írtam, kérjünk róla közeli fotót, és kérdezzük meg, hogy van-e esély arra, hogy eltüntessük a foltot
  • ezen kívül megemlíthetem még a hibás pelenkákat, ezeket fentebb tárgyaltam.

Jó lesz-e a méret?

Sokan azért vesznek használt pelenkát, hogy kipróbáljanak egy új márkát. Így jóval kevesebb a „tanulópénz”, mintha az újonnan megvettről derülne ki, hogy nem jó. Itt is igaz, hogy ha nem vagyunk biztosak a méretben, kérdezzünk rá, mekkora babára jó az adott darab, adott esetben írjuk le, hogy „12 kg-os, combos, husis babánk van, szerinted megfelelő lesz számára ez a pelus?”.  Így még azelőtt kiderülhet, hogy az adott darab nyomot hagy a husisabb babákon, vagy – épp ellenkezőleg – extra bő egy vékonyabb gyerekre, hogy megvennénk.

3. Mennyiért érdemes megvenni egy használt pelenkát?

A legfontosabb kérdés talán az, hogy mennyi áldozzunk egy használt pelenkára. Ez sokszor természetesen attól függ, hogy mennyi a keretünk, de érdemes az alábbi szempontokat is figyelembe venni:

Mennyibe kerül újonnan? Keress rá, akár külföldi oldalakon is, átlagosan mennyibe kerül egy olyan pelenka. Ez az első és legfontosabb támpont, hiszen ha új áron akarnád megvenni, akkor újat vennél… (Ez a kitétel nem vonatkozik arra, amikor tényleg új, akár még címkés, sosem mosott pelenkát találsz, akkor természetesen „fair”, ha az eladó az új árát, vagy közel annyit kér.)

Csak pelus, vagy betétet is kapsz hozzá? Ez szintén egy érdekes kérdés, ahol arra is figyelni kell, hogy az adott pelenkához jár-e alapból betét? Például a Charlie banana és a Milovia zsebes pelenkákhoz alapból jár egy-egy S-es és M-es betét, de a Milovia pelenka külsőkhöz, vagy a Puppee-hoz nem. Így amikor utána nézel, mennyibe kerül újonnan a pelenka, mindig nézd meg, van-e hozzá betét, és ha az eladó betét nélkül kínálja a terméket, nézd meg, hogy ez tükröződik-e az árban. (Általában a betétek külön is kaphatóak, így utána tudsz járni, mennyibe kerülnek külön-külön.)

Ha olyan pelust veszel, amihez alapból nem járt betét, és az eladó sem ajánlja fel, mondjuk egy Facebook csoportban, érdemes lehet azért nála rákérdezni, hogy neki volt-e hozzá betétje, és nem szeretné-e esetleg azt is adni a pelussal (akár plusz pénzért, akár ingyen, ha szabadulna tőle.)

4. Az átvétel módja

Mindenképp beszéljétek meg az átvétel módját, mert (ha nem személyesen veszed át a pelust) a postaköltség árát is neked kell általában állnod.

A sima, borítékban való feladásnál népszerűbb az ajánlott levél (biztonságosabb), valamint a különböző csomag automaták (Webox, Foxpost, Posta csomagautomata). Ezeket nagyon egyszerű használni, és érdemes is kihasználni, ha van egy, ami útba esik. Nálunk például van a közelben egy Webox, így 400 Ft-ért tudok átvenni szinte bármit.

Sokan felajánlják, hogy ha mennek mosható pelenka klubba, ott átveheted, vagy ott tudják hagyni (ha olyan a hely), így akár rögtön bele is pillanthatsz egy helyi mosis klub életébe. Ez is egy fontos állomása lehet a mosis kalandodnak!

 

Számomra ezek a szempontok váltak be használt mosható pelenka vásárlásnál. Nektek volt már használt pelusotok? Írjátok meg a kommentekben,  ahogy azt is, ti milyen szempontok alapján böngészitek a használt pelus kínálatot!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *