Puppee pelenka külsők {teszt}

Az egyik ok, ami miatt létrehoztam ezt a blogot az az volt, hogy szívesen írtam volna teszteket azokról a pelenka külsőkről, amelyeket már kipróbáltam. Ahhoz képest, hány anyuka moshatózik, meglepően kevés tesztet találni az interneten, és nekem sokszor segített volna, abban, milyen pelust válasszak még a gyűjteménybe, ha látom, miket gondolnak róla mások (és ehhez nem kell végigkérdeznem minden ismerősöm). Az első pelus, amit tesztelésre választottam, a Puppee, ugyanis a legelső pelenkánk, amit valaha  vettem pont ilyen volt.

Puppe epelenka külsők tesztje az Apróka blogon

A Puppee pelenka külsőket egy WAHM  (work at home mum, vagyis otthon dolgozó anyuka), Oláh Fruzsina készíti, és sokak által kedveltek a piacon vagány, ugyanakkor bájos mintáik és jó kihasználhatóságuk miatt.

Felépítés

A Puppee rendszere a pelenka külső+bepatentolható betét mintára épül.

A pelenka külsők dekor anyag és PUL kombinációjából állnak, de újabban a dupla PUL külsők is felbukkantak a kínálatban. A dekor anyag a legnagyobb vonzereje a márka pelenkáinak, ugyanis nem csak a Fruzsi által vásárolt mintákból választhatunk, hanem kérésre saját anyagból is varrnak pelust. A dekor anyag mellett a tépőzárak, patentok, combgumik színével is lehet játszani, hogy igazán egyedi legyen a megrendelt pelenka.

1 2

A Puppee pelusok, ahogy az előbbiekből kiderül, patentos és tépőzáras megoldással is kérhetőek. Tapasztalataim alapján a tépőzárak erősek, bár néha nem árt kiszöszölni őket. (A tépőzáras pelenkák mosásánál mindig figyelni kell arra, hogy a tépőket a tépőparkolóra helyezzük, így elkerülhető, hogy a mosógépben ugrálva kibolyhosítsák a többi pelust. Szerencsére a Puppee-nál a tépő parkkolók kényelmes helyen vannak, nem úgy, mint a legújabb Pop-innél, ahol érthetetlen, mikor tűnhetett jó ötletnek pont oda tenni a parkolókat, ahova kerültek… De térjünk vissza a Puppee-hoz.)

A pelenkák combszárnyasok, így jobban benntartják az anyatejes kakit vagy a hirtelen érkező, nagyobb pisi adagot.

Alap kivitelezésben minden Puppee prefitartós, de mivel ez sokaknál ázást okozott, én már találkoztam prefitartó nélkül készített darabokkal is. Nekem az volt a személyes tapasztalatom, hogy ha a betét fölött elhelyeztem egy jó nedvszívású réteget (nagy kedvencem a 2 rétegű, mikroszálas betét, ami egy félbehajtott mikroszálas törlőkendőszerű és -méretű plusz betét), akkor szinte alig volt ázás. Sokan azonban a saját betétjével sem áznak. Mivel a betétek és a külsők külön vásárolhatóak meg, érdemes először egy betéttel próbálkozni, viszont a külsőt a saját készlet többi darabjával is kipróbálni. (A betétekről a teszt második részében mesélek majd.)

Méretezés

Ami a pelenkák méretét illeti, Fruzsiék nem hisznek abban, hogy létezik valódi egyméretes, így S, M és L méretű külsőket készítenek – valamint egyedi megrendelés alapján pont akkorát is, amekkora a leendő tulajdonosa. Minden méret elöl patentokkal állítható kisebbre (függetlenül attól, hogy a derekán tépőzárral vagy patenttal záródik-e), így van egy kis játéktér, bár ez sokszor elmegy arra, hogy vastagabb betét kerül a pelusba. Tapasztalataim alapján az S-es pelenka kifejezetten újszülött méret, az én sovány, vékony combú babám 8 hetesen, 4,5 kilósan már a legkisebbre patentolt M-esben mosolygott. Jó hír viszont, hogy az M-es sokáig elég lehet, a pocak körmérete ugyanis jól bővíthető, az elején pedig a már említett patentokkal szabályozható a magassága.

A méretválasztáshoz és a tépős/patentos kivitel közötti döntésben Fruzsi még egy apró segítséget ad az oldalon: pocakosabb babák esetén érdemes lehet a tépőzáras fazont választani, mert ott a tépő plusz centimétereket ad a pocak körfogathoz.

Előnyök

Ha szép, egyedi, „beleszeretős” darabokat keres az ember, akkor a Puppee egyértelműen a jelöltek között van. Fruzsi nagyon segítőkész, minden kérésre válaszol, és segít megoldani a felmerülő problémákat. A méretes pelus mivolta miatt a külsők jól illeszkednek, akár kisebb babákra is szépen rásimulnak, de a combosabb, husisabb babákra is rá lehet igazítani őket – ha pedig igazán tökéletesen passzolót szeretnénk, méretre is megvarrják. Emellett én előnyként tartom számon, hogy a külsők, ha nem lettek kakisak, kitörölve, kicsit megszárítva visszaadhatóak a babára (így kevesebb külsőből is felépíthető a készlet), illetve viszonylag gyorsan száradnak. (Noha olvastam már fórumon olyan véleményt is, hogy a dekor anyag miatt télen tud lassan száradni. Nálunk nem ez volt a jellemző.)

Hátrányok

Számomra a Puppee külsők a „haladó” csoportba kerültek, mert az elején sokat áztunk velük, amíg nem tapasztaltam ki, hogyan és mennyit pisil a babám; emellett a prefitartó miatti ázást mi is tapasztaltuk. Ugyanakkor, ha megtalálja az ember a tökéletes betét kombót (ami lehet a Puppee saját betétje, vagy valami egészen más, akár egy kis turbózással), akkor igazi kedvencek lehetnek ezek a pelusok.

Hol szerezhető be?

A Puppee Facebook oldalán a feltöltött képekből, vagy saját mintából kérve Facebook üzenetben lehet megrendelni a pelusokat. Fruzsi gyorsan válaszol, és rugalmas az átvételt illetően. Ha valaki személyesen is szeretné megnézni a pelenkákat, akkor érdemes feliratkoznia az oldalra, oda ugyanis általában kikerül, melyik vásárban lesznek megvásárolhatóak a termékek.

Egészségpénztárhoz számla kapható a pelenka külsőkről? Igen

Mekkora csomagot ad? Saját betéttel kis csomagot képez a baba lábai közt, így nagyon csinosan lehet vele pelenkázni, azonban ha a saját betét nem válik be, tud nagyobb bugyor képződni. Ennek elkerülésére érdemes a már említett, 2 rétegű mikroszálas betéttel kiegészíteni a szettet.

Érdekel,  hogyan szerepeltek a Puppee saját betétei a tesztünkön? Itt elolvashatod!

4 thoughts on “Puppee pelenka külsők {teszt}

 1. Kedves Apróka Anyu!

  Mit jelent az, hogy prefifül miatti ázás? A bébi derekán ázik föl, ha hirtelen sokat pisil? Esetleg ettől sokkal kevesebb felületen érintkezik a betéttel a baba bőre, azért? Eddig azt hittem, pont az ilyen kaki- és pisikifolyásokat megakadályozó dolog amellet, hogy főleg a betét bent tartására szolgál.

  M.

  1. Kedves M.!

   A prefoldtartó fül feladata valóban az, hogy segítsen a helyén tartani a betétet (prefoldot, tetrát, stb-t), azonban mint a pelenka minden más varrott része, ez is gyenge ponttá tud válni. Azért emelem ki a varrást, mert a tűszúrások helyén, bármilyen vékony tűvel dolgoznak is, picit mindenképp kilyukad a PUL réteg, így ott potenciálisan ázhat a pelenka (bár ez nem törvényszerű), ráadásul maga a cérna is vezeti a vizet, és mindezen nem segít, ha például egy hason alvó baba a súlyával még nyomást is gyakorol itt a betétre és a pelusra. De ez önmagában még kevés lenne, hiszen akkor szinte minden pelenka ázna…

   Ami ennél is fontosabb azonban, hogy emellett maga a fül is ki tudja vezetni a pisit. A készítők között sincs egyetértés például arról, hogy a fület PUL-lal befelé, vagy kifelé jobb-e fölvarrni? A Puppee-kon a PUL a betét felé néz, míg például a Milentineken a PUL a baba pocakjánál van, és a textil rész néz befelé, a betét felé. Ez azért lehet fontos, mert ezek a textil felületek (amikre a babák remekül rá tudnak pisilni) szépen átvezetik a nedvességet (ami például lecsorog a betét felszínéről, ha hirtelen sokat pisil a kicsi), egészen a szegőgumiig, azon keresztül pedig a dekor textilbe, kívülre.

   Idézem, mit ír a Puppee facebook oldala: “Mindegyik külsőnknek elől- hátul prefitartós, de lehet kérni nélküle is. Fiúknál kifejezetten szoktam javasolni, hogy előre ne kérjenek prefifület, mert a fiúk annyira előre pisilnek, hogy lepisilhetik a fület, ami idővel kivezetheti a pisit. A hátsó perfifül így is megtartja a tetrát, prefit, vagy bármilyen más betétet. Ha mégis prefifüles a külső, és ázik elől, akkor a betétet/prefit/tetrát a fül tetejére tegyétek rá, és ne alá.”

   A PUL-ról pedig még azt is fontos tudni, hogy mivel lélegző anyag, azért ha sok vizet kap egyszerre, egy részét előbb-utóbb átengedi. Hason alvó babáknál, fiúknál (és előrepisilő lányoknál) így különösen gyakori ez a probléma.

   Sokan ezért vagy alapból prefitartó nélkül kérik a pelenkát, vagy utólag vágják ki.

   Bízom benne, hogy segített a válaszom 🙂

   Judit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *